Elnökválasztási körkérdés: Helyes lépés volt az euró bevezetése?

2014. január 20. - 09:50 | Belföld

A Sme napilap azt a kérdést tette fel a köztársasági elnök-jelölteknek, hogy helyes lépésnek tekintik-e az euró Szlovákia általi bevezetését.

Elnökválasztási körkérdés: Helyes lépés volt az euró bevezetése?

Bárdos Gyula, az MKP jelöltje szerint helyes volt a döntés. Ezt a nézetet vallja Ján Čarnogurský is, aki szerint a gyönge szlovák korona ki lett volna szolgáltatva a spekulánsoknak.

Ellenben Pavol Hrušovský, a KDH, a Híd és az SDKÚ jelöltje helyesli a döntést. Bár elismeri, hogy a kezdeti, az azonnali áremelkedést megakadályozó törvények sem segítettek elkerülni az áremelést az euró bevezetése után, ugyanakkor az euró segített a válság leküzdésében és egyszerűbb a vállalkozás is Szlovákiában az eurónak köszönhetően. Szlovákia számára előnyös olyan erős államokkal társulnia, mint például Németország.

A független Andrej Kiska szintén egyetért az euró korábbi bevezetésével. Véleménye szerint Szlovákia így kedvezőbb színben tűnt fel a külföldi befektetők előtt, mert így egyszerűbb volt a pénzmozgás.

A szintén független Milan Kňažko is helyesli az euró egykori bevezetését, mivel szerinte nem létezik jobb alternatíva, mint a közös Európa. Az euró Kňažko szerint a problémák ellenére is hozzájárult a vállalkozói közeg stabilitásához. Úgy látja, felelősségteljesebben kellene bánnunk úgy a saját, akár az uniós euró alapokkal.

Peter Osuský, az SaS jelöltje is csak helyeselni tudja az eurót. Az eurozóna problémái ellenére – melyek saját szabályaik be nem tartása miatt keletkeztek – úgy látja, hogy a döntés inkább pozitív volt. Az állandó euró-sánc viszont kellő, komoly intést jelenhet az eurót eddig be nem vezető országoknak.

Radoslav Prochádzka független jelölt szerint is jó lépés volt az euró bevezetése, mely segített a vállalkozásainknak – melyek azonban több figyelmet érdemelnének meg az államtól, mint amennyit jelenleg kapnak.

- sme.sk/para -