A Fico-kormány botrányához kötődő cégvezető Hrušovský kampánystábjának is fontos tagja

2014. január 22. - 14:49 | Belföld

Roman Hertus neve felbukkant a tavalyi felsőpalojtai (Horná Plachtince - Nagykürtösi járás) közbeszerzési botrány után az elnökjelölt stábjában is.

A Fico-kormány botrányához kötődő cégvezető Hrušovský kampánystábjának is fontos tagja

Egy évvel ezelőtt Ján Figeľ KDH-elnök nyilatkozott úgy, hogy súlyos kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a Smer a közbeszerzések területén tiszta volna - idézte a pártelnök szavait a SME.

130 millióért PR-szolgáltatások

A második Fico-kormány első komolyabb botrányának lényege, hogy a frissen létrehozott Regionális Közbeszerzési Ügynökségen keresztül 25 állami szervezet számára összesen 130 millió euróért biztosítottak volna különböző PR-szolgáltatásokat. Miután a gyanús közbeszerzésre fény derült, az állami cégek hátráltak, és a felsőpalojtai ügynökség által kiírt versenypályázat során győztes négy cégtől már nem voltak hajlandóak szolgáltatást vásárolni.

A négy cég egyike, amely a vastag állami megrendeléseket elnyerte, egy kevésbé ismert, Adventure nevű reklámügynökség volt. Ennek ügyvezetője Roman Hertus, a botrány kirobbanása előtt társtulajdonosa is volt.

Hertus mag Pavol Hrušovský, a KDH és a Híd elnökjelöltje kampánystábjának egyik kulcsfontosságú tagja.

A KDH és Hertus így magyarázza

A KDH azzal magyarázza az esetet, hogy a Hocus Pocus nevű ügynökséggel írták alá a szerződést a kampány kapcsán, amely nem kötődik semmilyen botrányhoz. "Versenypályázat során döntöttünk, mégpedig a kreatív koncepció alapján. Roman Hertusról tudtuk, hogy ebben kiemelkedő. A legjobb koncepcióval állt elő, ezért választottuk őt" - reagált a párt.

A kérdésre, hogy mit cselekszenek azt követően, hogy Hertusról kiderült, a felsőpalojtai ügyhöz is köze van, nem válaszoltak.

Figeľ ugyanakkor tavaly még úgy nyilatkozott a botrány kapcsán, hogy a közbeszerzés az előre kiválasztottak számára jelentett biztonságot, és hogy az elismert ügynökségek azért nem kapcsolódtak be a pályázatba, mert nem is tudtak róla.

A SME megkérdezte Hertust is, aki károsultnak érzi magát a felsőpalojtai ügyben. "Törvényes módon jelentkeztünk a pályázatra" - jegyezte meg.

A pályázatról elmondása szerint a Közbeszerzési közlönyből értesültek, amelyet egy munkatársuk figyel. Elmondása szerint nem ismerték egymást a regionális ügynökség képviselőivel. "Benyújtottuk az ajánlatunkat, és a legnagyobb meglepetésemre második alkalommal az életben sikerrel jártunk" - fogalmazott. Elmondta, hogy az ügyben egyetlen eurót sem keresett az Adventure, mivel az állami cégek visszaléptek. "Talán valamiféle hírszerzési játszadozás áldozatai vagyunk" - jelentette ki Hertus, aki saját elmondása szerint Hrušovskýt már évek óta ismeri.

SME/para