2035-re Délnyugat-Szlovákia lakosai lesznek a legöregebbek

2014. január 23. - 18:34 | Belföld

2035-ig hét évvel nő az átlagéletkor Szlovákia összes járásban, legjobban a Pozsony közeli járásokban – áll egy ezzel kapcsolatos felmérésben.

2035-re Délnyugat-Szlovákia lakosai lesznek a legöregebbek

A felmérést a Szlovák Nemzeti Akadémia Prognosztikai Hivatala készítette az Infostat központtal és a Komenský Egyetem Természettudományi Karával együttműködve.

A szakemberek szerint 2035-re kialakulhat az, hogy az ország lakossága egy öregebbb nyugatra és legkeletibb részre és egy fiatal északra és keletre osztódik.

A Pozsony környéki járásokban, Nyugat-Szlovákiában nő meg leginkább az átlagéletkor, pontosan hét évvel. A Szenci és Pozsonyi V járásban kilenc évvel lesz magasabb az átlagéletkor, ellentétben Kelet-Szlovákia nyugati részével.

A Gölnicbányai, Lőcsei, Iglói, Szabinovi, Stará Ľubovna-i járásban öt évvel,míg a Gölnicbányai járásban az átlagéletkor 2035-ig nem egész három évvel nő.

2035-ben, úgy ahogy 2012-ben Pozsony I járás lesz Szlovákia legöregebb járása, itt az átlagéletkor 50 év, a legfiatalabbb pedig a Késmárki járás lesz, ahol a prognózis szerint az átlagéletkor 38 év lesz.

tasr/para