SNS: Rafaj szerint a Híd uralkodni akar délen

2014. január 23. - 14:43 | Belföld

Az SNS alelnöke reagált Simon Zsolt kezdeményezésére a megyerendszer változtatásáról.

Rafaj szerint Simon Zsolt a megyerendszer megváltoztatása céljából indított aláírásgyűjtésével, melynek célja népszavazás kiírása a témában, azt szeretné elérni, hogy a Híd párt politikailag uralhassa a dél-szlovákiai régiót, és területi autonómiát vívjon ki.

"Ha nem volna világos, hogy az euroképviselő-jelölt a petíciós kezdeményezést önpropagandára és kampányra használja, észre sem lehetne venni a 18 megye kialakításáról szóló javaslatát. Viszont ő egy parlamenti párt alelnöke, aki a kezdeményezésével veszélyezteti Szlovákia egységét és érdekeit" - jegyezte meg Rafael Rafaj.

"Mivel a kettős játékában a szlovákok természetes lokálpatriotizmusát is kihasználja, el kell utasítani az etnikailag irredenta javaslatát. A Híd párt szeretné felosztani a megyéket, hogy politikailag uralhassa a délieket, és területi autonómiára törekedhessen" - fogalmazott. Hozzátette, hogy Simon inkább foglalkozhatna a mezőgazdasági trágyával, mint Szlovákia "adminisztratív túltrágyázásával".

Rafaj szerint Szlovákiának nincs szüksége az apróbb megyékre, és az adminisztratíva 200%-kal való megnövelésére. A parlamenten kívüli párt politikusa szerint a Simon által javasolt megyerendszer gyengítené a szlovák közigazgatási egységek helyzetét is az európai fejlesztési dotációkért folytatott harcban. Példaként felhozta Csehországot, ahol 14 megyére egyenként 729 ezres lakosság jut, míg Magyarországon 19 megyére 526 ezer. Rafaj becslése szerint, ha "a magyarok sikerrel járnak", akkor a közigagzatási egységek átlagos lakossága 300 ezerre csökken, ami már egy szakadéknyi különbséget jelent az európai átlaghoz képest.

Rafaj és az SNS ezzel szemben a Robert Fico által is támogatott 3+1-es megyerendszert preferálja.

Megkértük a Híd pártot és Simon Zsoltot, reagáljon Rafael Rafaj kijelentéseire. Amint megkapjuk állásfoglalását, közöljük.

TASR/para