Mi fordítjuk keresetünk legnagyobb részét energiára és benzinre az EU-ban

2014. január 24. - 19:22 | Belföld

A szlovák háztartások jövedelmük több mint 16%-át költik az energiára és az üzemanyagra.

Mi fordítjuk keresetünk legnagyobb részét energiára és benzinre az EU-ban

A pénzügyminisztérium sajtóosztálya közölte, hogy a posztkommunista országokban az energiaráfordítások aránylag magasabbak.

Szlovákiában a Hálózati Ágazatokat Szabályozó Hivatal (ÚRSO - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví) határozza meg az energiaárakat, amelyet már a múltban is bíráltak amiatt, hogy azokat túl magasan tartja. A hivatal azonban elutasítja a kritikát, és a mostani brüsszeli elemzést is. Szóvivőjük, Miroslav Lupták közölte, hogy az Európai Statisztikai Hivatal nem egységes metodikát alkalmaz, és éppen emiatt nem megbízhatóak az eredményeik.

A pénzügyminisztérium ugyanakkor közölte, hogy maguk az energiaárak másodrendűek, és ami a rossz eredményt okozza Szlovákia esetén, az a válság. Úgy magyarázzák, hogy válság idején az emberek többet spórolnak, ergo kevesebbet költenek, viszont a kiadásaikat az energia terén csak korlátozottan lehet visszafogni, ezért emelkedik az arányuk az összkiadáson belül.

A HN ugyanakkor megállapítja, hogy az is tény, hogy a válság más országokban is jelen van, és akadnak országok,ahol a keresetek még a szlovákiaiaknál is alacsonyabbak. Ilyen például Románia vagy Bulgária, ők mégis Szlovákia mögött végeztek e listán.

Martin Vlachynský, az INESS intézet elemzője szerint Szlovákia számos problémával küzd az energetika terén, az energiaátviteli rendszertől kezdve a megújuló energiaforrásokon keresztül a szénfelhasználásig és a nem effektív hőerőművekig.

HN/para