Krasznahorka várának elhúzodó rekonstrukciója miatt fejezték le a Szlovák Nemzeti Múzeumot?

2014. január 28. - 18:51 | Belföld

Egészségügyi okokra hivatkozva január 31-én távozik posztjáról Rastislav Púdelka,  a Szlovák Nemzeti Múzeum igazgatója, legalábbis ez áll a Marek Maďarič vezette kulturális tárca hivatalos sajtóközleményében.

Krasznahorka várának elhúzodó rekonstrukciója miatt fejezték le a Szlovák Nemzeti Múzeumot?

Maďarič elfogadta az állítólagos lemondást és közölte, hogy a közeli napokban megnevezi Púdelka utódját.

A Szlovák Nemzeti Múzeum igazgatójának hatásköre rendkívül széles, hiszen minden olyan intézmény a felügyelete alá tartozik, amely a múzeumi tevékenységi kört szolgálja. Műemléképületek és egy kulturális objektumok százai tartoznak a főigazgató hatáskörébe és mintegy 18 olyan specializált múzeum, mint amilyen Krasnahorka vára is.

Hivatalosan meg nem erősített forrásaink szerint épp Krasznahorka leégett várának elhúzódó rekonstrukciója és annak egyre átláthatatlanabb költségei miatt kell mennie Rastislav Púdelkának, csak ezt, amint a távozását magyarázó hivatalos közlemény bizonyítja, nem kívánják nagy dobra verni.

„Bár a Szlovák Nemzeti Múzeum azt állítja, hogy rendszeresen tájékoztatja a nagyközönséget Krasznahroka vára állapotáról, a rekonstrukcióról, azonban honlapjuk tanúsága szerint az utolsó néhány soros bejegyzés 2013 novemberéből származik. Azt megelőzően pedig júniusban jelent meg egy rövid közlemény“ – tájékoztatott a minap a Paraméter.

Tény, hogy bár Marek Maďarič az elmúlt évben számos alkalommal kijelentette, hogy a 2012 márciusában leégett vár rövid időn belül megnyílik a nagyközönség előtt, félő, hogy még az idén sem kerülhet erre sor.

-para-