MVK: A neonácik már a spájzban vannak...

2014. január 28. - 12:58 | Belföld

Ha előrehozott választásokat rendeztek volna Szlovákiában január második felében, bejutott volna Marian Kotleba pártja, a Mi Szlovákiánk – Néppárt (Ľudová strana Naše Slovensko) a szavazatok 7,6 százalékával – áll az MVK közvélemény-kutatásában, melyet január 15. és január 21. között végeztek 1106 személy részvételével.

A felmérésből az is kiderül, hogy a választásokat a Smer-SD nyerné, rájuk a szavazók 38,1 százaléka adná a voksát.

Második helyen a KDH végzett 9,5 százalékkal, a harmadik az OĽaNO lett 9,2 százalékkal. Őket követi a NOVA (7,9 százalék), ötödik a Mi Szlovákiánk– Néppárt a szavazatok 7,6 százalékával. Hatodik helyen a Híd végzett (5,9 százalék), hetedik pedig az MKP lett (5,5 százalék), nyolcadik helyet pedig az SDKÚ-DS szerezte meg (5,1 százalék). A liberálisok (SaS) a maguk 3,9 százlékával nem jutnának be a parlamentbe, ahogy a Szlovák Nemzeti Párt sem (2,9 százalék), a 99% - polgári szavazat csak 1, 2 százalékot kapna és más politikai szubjektumra a megkérdezettek 3,4 százaléka szavazna.

Ha a leírtak szerint végződnének a parlamenti választások, a Smer-SD 64 képviselő mandátumot, a KDH és az OĽaNO 16 képviselői helyet, a NOVA 13 és a Mi Szlovákiánk–Néppárt hasonlóan 13 képviselői székhez jutna a parlamentben, a Híd csupán tíz, az MKP és az SDKÚ-DS pedig kilenc képviselői hellyel rendelkezne.

Az MVK közvélemény-kutatása során világossá vált, hogy a nem szavazóknak (27,8 százalék), tehát azok akik nem vettek részt a 2012-es parlamenti választásokon, és a Smer egykori szavazóinak (22,9 százalék) köszönhetően jutna be Kotleba pártja a parlamentbe. A Mi Szlovákiánk előretörése nem függ össze a Szlovák Nemzeti Párt csúfos szereplésével, mivel az ő egykori szavazóik beálltak a Smer–SD mellé.

Az MVK feltette azt a kérdést, hogy: „Ha ma tartanák az előrehozott választásokat, Ön melyik pártra adná a szavazatát?”. A megkérdezettek 8,7 százaléka kijelentette, hogy legszívesebben nem vennének részt a voksoláson, 21,7 százalék pedig még nem tudja, hogy elmenne-e, s arról sem döntött, hogy kit támogatna.

tasr/para

Címkék: MVK, Marian Kotleba