A vámpírbarbis homofób szlovák képviselő azt üzente a fiataloknak, hogy ne drogozzanak

2014. január 29. - 11:16 | Belföld

Štefan Kuffa (OĽaNO) a hazai és külföldi fiataloknak is ezt tanácsolta.

A vámpírbarbis homofób szlovák képviselő azt üzente a fiataloknak, hogy ne drogozzanak

A parlament szerdán kezdte annak a törvénymódosításnak a megvitatását, amely szerint a vadkendermagokat törölnék a kábítószerek listájáról.

Kuffa ennek kapcsán tartotta fontosnak azt üzenni a fiataloknak, hogy ne drogozzanak és a könnyű drogokat se próbálják ki. A képviselő egyébként támogatja magát a törvénymódosítást, mivel a kendermag nem tartalmaz THC-t, ami a kender pszichoaktív hatóanyaga.

Alojz Hlina, aki korábban szintén az OĽaNO-frakció tagja volt, de kilépett onnan, ugyanakkor tart attól, hogy a törvénymódosítással bizonyos "furcsa tekintetű fiatalok furcsa autóikkal és furcsa tekintetükkel" egyszer csak növénytermesztővé válnak, és szerinte oda kell rájuk figyelnie a hatóságoknak.

A törvénymódosítást az egészségügyi minisztérium kezdeményezte. A kender növényként hasonló kategóriába esik ezentúl is, de a kendermagokat kivonhatják onnan, hasonlóképp a feldolgozásukat is.

Ugyanakkor nyolc anyaggal bővül a kábítószerek listája, amelyek közt van a bufedrol, a 4-metilamfetamin és a dezoxipipradrol. A kábítószerek III. csoportjából a II.-ba helyezik át a GBH-t (gamma-hidroxi-butirát), amely többek között Gina néven is ismert, amellyel a minisztérium az ENSZ határozatára reagál. Az ilyen anyagot tartalmazó gyógyszereket ezentúl kék sávval ellátott vény alapján adhatnak ki.

A jogszabályt végül a parlamenti képviselők 142 szavazattal jóváhagyták, államfői jóváhagyás esetén 2014. március 15-én léphet hatályba.

TASR/para

Címkék: Štefan Kuffa, OĽaNO