A milliárdos Babiš a bíróság előtt is tagadta, hogy ŠtB-ügynök lett volna

2014. január 30. - 16:01 | Belföld

Andrej Babiš cseh pénzügyminiszter csütürtökön megjelent a Pozsonyi I. Járásbíróságon, ahol a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézetét pereli azért, mert az aktáiban ŠtB-ügynökként szerepel.

A milliárdos Babiš a bíróság előtt is tagadta, hogy ŠtB-ügynök lett volna

Az intézet nyilvántartásában szereplő iratok szerint Bureš néven volt egykor az ismert cseh milliárdos vállalkozóból lett pénzügyminiszter az ŠtB ügynöke. Körülbelül a tárgyalás felénél Babiš távozott, mondván, hogy még találkozója van a szlovák közlekedésügyi miniszterrel, Ján Počiatekkel, akivel a Zsolna és Třinec közt megépítendő autópálya-szakaszról tárgyalhat.

Babiš továbbra is állítja, hogy nem volt a kommunista titkosszolgálat ügynöke. "Egyértelmű, hogy az az ember anélkül vezetett aktát rólam, hogy én tudtam volna róla" - fejtette ki.

"Külkereskedelmi dolgozóként jelentéseket kellett írnunk a külföldi útjainkról, és a külföldi partnereinkkel folytatott beszélgetéseinkről, mindezt pedig egy különleges alakulat kezelte" - fogalmazott. Hozzátette, hogy a kezdetektől manipulálva van az ügy.

A csütörtöki tárgyaláson meghallgatták az ŠtB egykori operatív munkatársát is, aki 1988-ban archiválta a Bureš-aktát. A tanú szerint káosz uralkodott az iratok vezetésében, alapvető átvilágítások és különböző dokumentumok hiányoztak. A bíróság előtt kijelentette, hogy értékelése szerint nem tudatos együttműködésről volt szó, és ekként archiválta az aktát.

SME/para