Parázs vita a parlamentben - Rasszista a Szociális Biztosító igazgatója?

2014. január 30. - 12:45 | Belföld

Dušan Muňko (Smer-SD) képviselőként a parlamentben bírálta a romákat, Martin Poliačik (SaS) rasszistának nevezte.

Parázs vita a parlamentben - Rasszista a Szociális Biztosító igazgatója?

Dušan Muňko, aki parlamenti képviselői funkciója mellett egyúttal a Szociális Biztosító igazgatója is, a parlamentben az ombudsman meghallgatásának kormány általi ignorálása ügyében összehívott rendkívüli ülésen úgy fogalmazott, hogy ha valaki egy romát vesz a szájára, azonnal azt vizsgálják, nem sértette-e a jogait, és azonnal botrány kerekedik.

"Ugyanazok az emberek, aktivisták, akik botrányt csinálnak, amikor megtámadnak egy romát, miért nem tüntetnek akkor is, amikor egy roma fejszét ránt egy rendőrre, vagy amikor romák megtámadnak egy nyugdíjast?" - így Muňko.

Az ellenzék rasszistának nevezte a megnyilvánulását.

Muňko hangsúlyozta, hogy a romák száma egyre növekszik, és egyre nehezebb lesz megállítani a bűnelkövetéseiket. Az aktivisták, Jana Dubovcová ombudsman, és az ellenzék szemére vetette, hogy védik a romákat, akik közül vannak, akik másokat támadnak meg. "Az ilyen bűncselekmények áldozatai máshogy tekintenek a romákkal szembeni bánásmódra, mint az ombudsman és az aktivisták" - jegyezte meg.

Végezetül megkérdezte, hogy miért nem zavarja az aktivistákat vagy az ombudsmant a rendőrkocsi ablakát betörő tégla. Hangsúlyozta, hogy az ombudsmannak nemcsak a romák, de más emberek, például a rendőrök jogait is védenie kell, "akikre a romák munkájuk végzése közben támadnak rá".

Muňko azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy a témából politikai tőkét szeretnének kovácsolni, és ezzel megnyitják a parlament kapuit Marián Kotleba előtt.

"Már nincs szükség Marián Kotlebára a parlamentben, hiszen egy nyílt rasszista épp az előbb beszélt" - reagált Martin Poliačik. Hozzátette, hogy ha nem volna mentelmi joga, a kijelentései büntető eljárást vonnának maguk után. "Nem szégyelli magát? Ezt a szótárat '39-ben használták Németországban" - fogalmazott az SaS képviselője. Egyszersmind elutasította, hogy minden romát egy kalap alá vegyenek, és bűnözőnek tituláljanak.

"Egy újfasiszta megnyilvánulást hallhattunk" - jelentette ki Jozef Viskupič (OĽaNO).

Peter Pollák (OĽaNO) romaügyi kormánybiztos is csalódott Muňko szavaiban. Véleménye szerint bűnözők ugyanúgy lehetnek egy romatelepen, mint a parlamentben. "Az ilyen kijelentések vezetnek a szélsőségesekhez. Nem szabad a romatelepek minden lakosát bűnelkövetőnek tekinteni" - mondta. Hozzátette, hogy felháborító, ha valaki a romákról mint közösségről így beszél.

Muňko az ellenzéki képviselők reakciójára azt válaszolta, hogy töltsenek egy hetet a "beilleszkedni képtelenek" mellett. Úgy véli, hogy ezt nem bírnák, ha pedig mégis, akkor most ugyanaz volna a véleményük, mint neki.

TASR/para