A Smer csöndben lehetővé tette, hogy verseny nélkül osszanak szét több tízmillió eurónyi EU-támogatást

2014. január 30. - 10:49 | Belföld

Még a belügyminiszter, Robert Kaliňák tanácsadójának is kétségei merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a közbeszerzési törvény összhangban van-e az európai joggal.

A Smer csöndben lehetővé tette, hogy verseny nélkül osszanak szét több tízmillió eurónyi EU-támogatást

Mindennemű vita nélkül, csendben hagyták jóvá még kedden a Smer-SD képviselői a közbeszerzési törvény módosítását, amely a települések és mezőgazdászok számára lehetővé teszi, hogy versenyeztetés nélkül használják fel az EU-s dotációkat. Ha az államfő nem vétózza meg az elfogadott törvényt, az egy hónap múlva hatályba lép.

Simon Zsolt (Híd) korábbi földművelésügyi miniszter figyelmeztetett, hogy a Vidékfejlesztési Program keretén belül hívnak le EU-s támogatásokat a települési önkormányzatok is például útépítésre vagy térfelújításra. A mostani módosítás eredményeként azonban nem kell tendert kiírniuk az építkezési cégekre.

A programot hat évre hirdette meg az EU. A programból származó dotációkkal kapcsolatban az utolsó felhívásokat Ľubomír Jahnátek (Smer) miniszter az elkövetkezendő időszakban teheti közzé. Hogy pontosan milyenekről van szó, azt egyelőre nem tudni.

Csak a felhívásokból derülhet ki, hogy mennyi pénzt költhetnek el versenyeztetés nélkül. Simon Zsolt szerint több tízmillió euróról van szó.

A Smer képviselői azzal indokolják a módosítást, hogy az EU legtöbb államában az állattenyésztők és növénytermesztők esetében nem kell tendereztetni a támogatásokat, vagy csak nagyon enyhék ennek feltételei. Robert Fico szerint ez nagy segítség a mezőgazdászoknak.

A Szlovák Agrárkamara közölte, hogy kérte a kivételt a mezőgazdászok tekintetében, de nem ilyen kiterjedt módon. Stanislav Nemec szóvivő közölte, hogy olyan mezőgazdászok esetében kérték, akik projektjük forrásainak több mint felét saját maguk állják.

Tatiana Behrová belügyminiszteri tanácsadó szerint nem biztos, hogy az ilyen módszer teljes mértékben összhangban van az európai irányelvekkel.

Lucia Žitňanská korábbi igazságügy-miniszter szerint egyenesen abszurd és elfogadhatatlan.

A nyilvános vitát a Smer teljesen megkerülte. Bár a törvénymódosítást Ľubomír Vážny európai támogatásokért felelős kormányalelnök hivatalának emberei készíették el, azt képviselői indítványként terjesztették a parlament elé. A kormányalelnöki hivatalnak először közvitára kellett volna bocsátania.

SME/para