Fico támogatja az emberjogi biztos hivatalának Kassára való áthelyezését

2014. január 31. - 13:58 | Belföld

Jana Dubovcová, Szlovákia emberjogi biztosának nem szaadna azt gondolnia, hogy Pozsonyból kivizsgálja Szlovákia összes problémát – mondta pénteken Robert Fico kormányfő a Poprád –Tátra repülőtér új termináljának megnyitóünnepségén.

Fico támogatja az emberjogi biztos hivatalának Kassára való áthelyezését

Fico kijelentése összefügg Pavol Paškának, a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen tett javaslatával, ugyanis a házelnök törvénymódosítást tervez, melynek köszönhetően az emberjogi biztos hivatalát átköltöztetik Kassára, az Alkotmánybíróság közelébe.

Fico januárban meghívta Dubovcovát a kormányülésre, hogy meghallgassák őt a szepsi romatelepen történt rendőrrazziával kapcsolatban, azonban meghallgatása mégsem történt meg. A Smer csütörtökön megszavazta, hogy a kormány megfelelően cselekedett.

A kormányfő nem érti, hogy Dubovcová miért ideges az esetleg költözés miatt, s miért hív össze egyfolytában sajtótájékoztatókat. Fico ezzel Dubovcová csütörtökre összehívott sajtótájékoztatójára célzott. Dubovcová az újságírók előtt az esetleges költözéssel együtt járó problémákról beszélt, s például az állam a hivatal éves költségvetéséből tudná csak kifizetni a jelenlegi alkalmazottak lelépőjét.

„Úgy vélem, Dubovcová asszonynak le kéen ülnie egy asztalhoz a házelnök úrral és tárgyalniuk kéne a kialakult helyzetről, mert Dubovcová asszony azt hiszi, hogy Pozsonyból, a zöld asztal mellől meg tudja oldani Szlovákia problémáit, ebben azonban nagyot téved. A költözés egy racionális javaslat, amiről beszélni kell, nem pedig idegeskedni” – mondta Fico.

A két napos rendkívüli parlamenti ülést az ellenzék javaslatára hívták össze. Az ellenzéki pártok azt szerették volna elérni, hogy a parlament kifejezze elégedetlenségét a kormány hozzáállásával kapcsolatban, ugyanis a januári kormányülésen nem engedték szóhoz jutni az emberjogi biztost. Pavol Paška csütörtöki beszédét élesen kritizálták az ellenzéki pártok.

„Ha önnek lehet villája a kassai városi parkban, akkor építsen egy székhelyet az emberjogi biztosnak is” – reagált Alojz Hlinak független képviselő Paška javaslatára.

sita,sme.sk/para