VIGYÁZAT: Egész Délnyugat-Szlovákiában csúszhatnak az utak!

2014. február 2. - 10:34 | Belföld

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet másodfokú riasztása van érvényben vasárnap délelőtt a jeges utak miatt gyakrolatilag egész Nyugat- és Délnyugat-Szlovákiában.

A Kassai, Eperjesi és Zsolnai megyéket leszámítva mindegyik kerületben érvényes a riasztás. Nagyszombat, Nyitra és Pozsony megye egészében előfordulhatnak helyenként rendkívül jeges utak.

A Zjazdnost.sk portál vasárnapi mérései alapján a következő útszakaszokon tapasztaltak jegesedést Délnyugat-Szlovákiában:

(A portál délelőtt 11 órai frissítései alapján már nem kimondottan jegesek, mint inkább nedvesek az utak, de ettől függetlenül közöljük a korábban ónos eső miatt jégpáncél borította útszakaszokat)

I/63 - Nagymegyertől Komáromon át egészen Karváig (Kravany nad Dunajom).

II/503 - Somorjától Hurbanfalváig (Hurbanova Ves - Szenci járás).

II/510 - Felsőjányoktól kb. Jókáig.

I/64 - Komáromtól Ógyallán át kb. Bajcsig, Ellető (Kotelnica) településrészéig).

II/589 - Heténytől (Chotín) Perbetéig (Pribeta).

II/511 - Pálmajortól (Pavlov dvor - Ógyalla településrésze) kb. az Érsekújvári és Komáromi járások határáig.

II/509 - Bajcstól az Érsekújvári és Komáromi járások határáig.

II/588 - Dunamocstól a 63-as elagázásától egészen majdnem Köbölkútig (Gbelce).

II/573 - Komáromtól Gútáig, majd tovább egészen kb. az Érsekújvári és Komáromi járások határáig.

II/563 - Gútától Kamocsáig.

A Dunaszerdahelyi és Komáromi járás egyéb útjain is fennáll a csúszásveszély.

Kamionstop Győr-Moson-Sopron megye közútjain

Az ónos eső miatt a határforgalomban elrendelt kamionstop után Győr-Moson-Sopron megye egyes útszakaszain is korlátozták a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek közlekedését - közölte a megyei katasztrófavédelem vasárnap az MTI-vel.

Farkas Szabolcsné helyettes szóvivő elmondta: a kamionstopot szombat este rendelte el a megyei védelmi bizottság. A kedvezőtlen időjárási és útviszonyok miatt a rendőrség kiterjesztette a korlátozást a megye bizonyos útszakaszaira: a 84-es és a 86-os úton déli irányban, a 82-es főút pannonhalmi leágazásnál (8224-es út) Veszprém irányába, a 83-as főúton (Tét belterülete) Pápa irányába, valamint a 81-es főúton Fehérvár irányába.

Győr-Moson-Sopron megyében elzárt település nincs, a vasúti és a buszközlekedésben fennakadás nem volt. Sebességkorlátozás sem a közutakon, sem a gyorsforgalmi utakon nincs, az ónos eső miatt azonban - a folyamatos sózás ellenére is - jelentős a csúszásveszély, ezért a katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak.

Győr-Moson-Sopron megye egész területén továbbra is a legmagasabb fokú riasztás van érvényben.

para/MTI