ELNÖKVÁLASZTÁS: Hrušovský nem veszi fel képviselői fizetését

2014. február 3. - 15:46 | Belföld

Pavol Hrušovský hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy tart igényt februári, képviselői fizetésére. Mindezt azzal indokolta, hogy hiányozni fog a parlament februári ülésszakáról, s nála most első helyen a köztársasági-elnöki kampány áll.

ELNÖKVÁLASZTÁS: Hrušovský nem veszi fel képviselői fizetését

Hrušovský február 4-én indul el kampánykörútjára, mely során találkozni akar a szavazókkal. „Nem lehet egyszerre két funkciót betölteni, köztársaságielnök-jelöltnek és képviselőnek lenni, s felelősségteljes munkát végezni” – árulta el döntésének okát a kereszténydemokrata politikus.

„Szlovákia rossz irányba halad, s fennáll annak a veszélye, hogy egyetlen párt tölt be majd minden fontos alkotmányos funkciót. Úgy érzem, hogy Szlovákia nem felkészült, és azt sem tartom jónak, hogy egy ilyen kísérlet történjen meg az elnökválasztáson” – fűzte hozzá mindezt mondanivalójához Hrušovský, aki azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy szeretné Szlovákiát keletről nyugat felé irányítani, s a lehető legtöbb szlovákiai lakossal szeretne találkozni.

A kereszténydemokraták köztársaságielnök-jelöltje arról azonban nem beszélt, hogyha ő lesz majd az államfő, nem tart majd igényt a fizetésére, a másik jelölt, Andrej Kiska azonban így döntött. „Mindent, amit ingyen csinálnak, a legdrágább ajándék, amit egy ember kaphat” – mondta a köztársaságielnök-jelölt.

A köztársaságielnök-jelöltek

A köztársaságielnök-jelöltek a következők: Robert Fico (Smer-SD), Andrej Kiska vállalkozó, Ján Čarnogurský, a KDH egykori elnöke, Pavol Hrušovský (KDH, SDKÚ-DS, Híd), Jozef Behýl, Milan Kňažko, Radoslav Procházka független parlamenti képviselő, Bárdos Gyula (MKP), Milan Melník, Viliam Fischer szívsebész, Stanislav Martinčko, Ján Jurišta (KSS), Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere, Helena Mezenská (OĽaNO). Peter Osuský parlamenti kpviselő január 29-én visszalépett a jelöltségtől.

A köztársaságielnök-választás első fordulóját március 15-én rendezik. Ha egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, második fordulóra kerül sor, mely március 29-én lesz, s a legtöbb szavazatot kapott két jelölt mérkőzik meg egymással.

aktuality.sk, sita/para