Hol kell leginkább tartani a neonáciktól?

2014. február 7. - 16:00 | Belföld

A Rendőrakadémia 2012-es adatai szerint Szlovákiában legalább 900 aktív neonáci tevékenykedik, a szimpatizánsok száma pedig elérheti a 3000-et is.

Hol kell leginkább tartani a neonáciktól?

A legnagyobb eséllyel Pozsonyban futhatunk össze szélsőjobboldali érzelmű embertársainkkal. A rendőrség tudomása szerint a fővárosban több mint 300 ilyen személy él, a szimpatizánsok száma pedig eléri a 2000-et.

Pozsony után - nem meglepő módon - Zsolna megyében találkozhatunk (általában) kopasz fiatalokkal, akik elnyomó eszméket hirdetnek. Ebben a régióban 200 ilyen aktív személy található, valamint legalább 1000-en követik a divatot, azaz szimpatizálnak velük...

Az októberi nyitrai incidens ellenére a rendőrségi statisztikák szerint Nyitra megye ad otthont a legkevesebb neonácinak, a rendőrségi források szerint 21-en vannak, a szimpatizánsok száma pedig elenyésző. Az adat igencsak érdekesnek számít, ugyanis a megszűnő Walhala "kártyaklubnak" 21-nél biztosan több tagja volt.

A radikálisok elenyésző nyitrai létszámának ellentmond, hogy az utóbbi három évben Nyitra megyében sok szélsőségesek által elkövetett bűncselekmény történt. Az 2010-től 2013-ig elkövetett 61 esetből csupán 22-t sikerült felderíteni.

A neonácikkal Pozsonyban van a legtöbb gond. A fővárosi rendőröknek 35 szélsőségessel akadt dolguk 2010 és 2013 között. 77 ilyen bűncselekményből 33-at sikerült felderíteniük.

A neonácikat egyébként leggyakrabban tiltott önkényuralmi jelképek propagálása miatt kell felelősségre vonni, 2012-ben országosan 44 alkalommal volt erre példa.

Történelmi vonatkozás?

A szociológusok és történészek tanulmányai rámutatnak: általában ott van a legtöbb szélsőséges, ahol a fasiszta szlovák állam idején a legerősebb volt a Hlinka-gárda. A Marián Kotleba által vezetett ĽSNS pártra a 2012-es parlamenti választások során Nagyszombatban, Privigyén, Nyitrán, Zsolnán, Breznóbányán, Zólyomban, Besztercebányán, Poprádon, Eperjesen, Iglón és Kassán szavaztak a legtöbben.

Érdekességnek számít, hogy ezek a városok korábban a Mečiar vezette HZDS, majd a Smer-SD legerősebb bástyái voltak.

"Ha az ĽSNS valahol sikereket érhet el a jövőben, akkor azok a HZDS, illetve a Smer-SD 90-es évekbeli bástyái lesznek" - nyilatkozta Tibor Madleňák, a Bél Mátyás Egyetem szakértője.

(aktualne.sk)