Eddig 40 parlamenti képviselő ellenzi a melegházasságot

2014. február 10. - 09:27 | Belföld

Már legalább 40 parlamenti képviselő aláírta azt a kereszténydemokrata (KDH) indítványt, melyet január 14-én indított útnak a KDH elnöke, Ján Figeľ.

Eddig 40 parlamenti képviselő ellenzi a melegházasságot

"A házasság egy olyan alapvető dolog, ami megfelelő hozzáállást és személyi felelősséget igényel. Javaslatunk fogadtatása kiválónak mondható" - nyilatkozta a SITA hírügynökségnek Figeľ.

A kereszténydemokraták a következő mondattal bővítenék az alkotmányt: "A házasság kizárólag egy férfi és egy nő közössége. A Szlovák Köztársaság a házasságot minden tekintetben védelmezi és segíti."

Figeľ úgy véli, hogy a házasság legfőbb célja a családalapítás és a gyereknevelés.

"Ott, ahol gyermekekről, és a gyermekek érdekéről van szó, ott a társadalmat és az államot is felelősség terheli. A gyermekek képezik a család, a nemzet és a társadalom jövőjét is" - mondta a KDH elnöke.

Az indítványt eddig legalább 40 parlamenti képviselő írta alá, és mindegyik pártból "érkeztek" támogatók, csupán a kormányzó Smerből nem. Az alkotmánymódosítást legalább 90 képviselőnek kell támogatnia a 150 tagú parlamentből, tehát a Smer nélkül nem lehet átvinni. Valószínűleg hamarosan Ficoék is színt vallanak az ügyben.

Ha minden a kereszténydemokraták tervei szerint alakul, akkor az alkotmánymódosító javaslatról leghamarabb március 18-án kezdődő ülésén tárgyalhat a parlament.

(parameter)