Már nem trendi a házasság és a hagyományos család?

2014. február 10. - 10:49 | Belföld

Kevesebb a házasság, tíz év alatt megháromszorozódott az élettársi kapcsolatban élők száma. Együtt élnek, gyermeket nevelnek, csak sokszor esküvő helyett jelzáloghitellel kötik össze életüket.

Már nem trendi a házasság és a hagyományos család?

A 2001-es szlovákiai népszámlálás alapján 30 ezer pár élt közös háztartásban, a 2011-es népszámlálás alapján számuk 89 ezerre nőtt. Ezzel ellentétben a házasságok száma egy kicsivel csökkent.

Az élettársi kapcsolatban élők között a gyermektelen párok dominálnak. A Statisztikai Hivatal adatai szerint 77 ezer gyermek nevelkedik ilyen családokban, kétszer annyi, mint 2001-ben. A Statisztikai Hivatal egyelőre még nem dolgozott fel minden adatot, ezért egyelőre nem ismerjük a "vadházasságban" élők korcsoport szerinti eloszlását.

Pánikra semmi ok

A szociológusok szerint várható volt az ilyen trend kialakulása. "Ez nem meglepő, de pánikra semmi ok, továbbra sem lehet megkérdőjelezni a klasszikus család fontos szerepét és a házasság intézményét. Ugyanúgy családban nőnek fel a gyerekek, csak ezek a közösségek sokszínűbbek lettek" - nyilatkozta a Pravdának Silvia Porubänová szociológus.

A szakemberek szerint az emberek számos különböző indíttatásból nem vállaják a házasságot. Egyeseknek egy házasság előtti próbát jelent az élettársi kapcsolat, mások elvből elutasítják az esküvőt, mert "nem a papíron múlik". Természetesen olyanok is akik, akik az előző kapcsolataikból származó negatív tapasztalatok miatt nem akarnak házasodni.

Jön a gyerek, esküszünk?

A Nyitra megyei Soňa 29 éves, két gyermeke van, és élettársi kapcsolatban él. Ha a nyomtatványokon a szabad, házas, elvált, özvegy megjelölések közül kell választania, akkor a szabadot választja. Azt mondja, ha élettársi kapcsolat is szerepelne az ilyen nyomtatványokon, azt választaná. "Ha valaki kérdezi tőlem, akkor azt mondom, hogy van párom. Nem férjem, párom" - mondja. Házasságon egyáltalán nem gondolkozik, azt mondja, nem volt rá idő. "Amikor pedig megnézem a válási statisztikákat, akkor felteszem magamnak a kérdést: Minek házasodjak, ha a házasságok fele úgyis válással végződik?" - teszi hozzá.

Partnerével két gyermeket nevelnek, fiuk hat, lányuk pedig kétéves. "Viszont csak két éve élünk egy háztartásban. Egyetemista voltam amikor teherbe estem, máshol laktam. Kapcsolatunk úgy működött, mint azokban a családokban, ahol az apa csak hétvégén van otthon. Szombaton, vasárnap, valamint az ünnepeken voltunk együtt" - magyarázza helyzetét a nő.

Házasságok és élettársi kapcsolatok - a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai alapján:



Közben párja felújított egy korábban vásárolt családi házat, ma már közös háztartásban élnek. Sokan azt gondolják róluk, hogy házasok, az emberek pedig mindig meglepődnek, amikor megtudják, hogy nem esküdtek meg. "Viszont még soha nem találkoztam olyannal, aki elítélt volna emiatt. Egyszerűen nem akartam külső nyomásra férjhez menni, csak azért, mert jött a gyerek" - emlékezik vissza a korábbi történésekre.

A gyerek összetart

Magdaléna Piscová szociológus arra figyelmeztet, hogy bár az egyik oldalon növekedik az élettársi kapcsolatban élők száma, viszont ezek egy része később házasságba torkollik. "Többféle együttélés létezik. Egyesek később összeházasodnak, valakik szakítanak, és egyesek életük végéig boldogan élnek így. Ezen variánsok számáról sajnos nincsenek pontos információink, viszont az tény, hogy ha gyermek is van a kapcsolatban, akkor ezek a párok sokkal jobban összetartanak" - szögezi le Piscová.

Az élettársi kapcsolatok növekedő száma mögött még egy nagyon fontos tényező is áll. "Magas a munkanélküliségi ráta, nehéz lakást szerezni, és sokan inkább bérlik otthonukat, a kötlségeken pedig közösen osztoznak. Vannak, akik házasság helyett jelzáloghitellel kötik össze életüket" - véli a szociológus. Elmondása szerint a szakítás az élettársaknál sem egyszerű.

"Az ő esetükben is meg kell állapodni a gyermekek elhelyezéséről, valamint a közös vagyon elosztásáról is. Ha pedig az egyik fél meghal, az életben maradt személynek nincs jogosultsága az özvegyi járadékra" - figyelmeztet a fontos részletekre a szakember.

Pravda