EMISSZIÓS ÜGY: Ekézték Ficót a parlament rendkívüli ülésén

2014. február 13. - 09:47 | Belföld

Pavol Paška (Smer-SD) házelnök csütörtökön délelőtt megnyitotta a parlament rendkívüli ülését, amelyet az ellenzék kezdeményezett a kormányfő leváltása céljából az emissziós ügy kapcsán.

EMISSZIÓS ÜGY: Ekézték Ficót a parlament rendkívüli ülésén

Az ellenzéki pártok emlékeztetnek, hogy 2008-ban, az első Fico-kormány idején az akkori környezetvédelmi minisztérium, amelyet az SNS minisztere vezetett, szerződést írt alá egy svájci garázscéggel, az Interblue Grouppal, mely alapján a cég 2008 és 2012 között 5,05 eurós tonnánkénti áron AAU típusú szén-dioxid emissziós kvótát vásárolt a szlovák államtól. 15 millió tonna kvóta került eladásra, összesen mintegy 75 millió euróért. Az ellenzék szerint az adófizetők így mintegy 47 millió eurót veszítettek, mivel az emissziós kvótákat jócskán áron alul adták el. Fico szemére vetik, hogy semmit nem tett azért akkoriban szintén kormányfőként, hogy a bizniszt megakadályozza, "igyekezett az ügyet elhallgatni akkor és most is". Nemrégiben került nyilvánosságra ugyanis egy lista azokról a cégekről és magánszemélyekről, akik nyerhettek az üzleten, de a kormányzó Smer ezt nem volt hajlandó megvitatni a parlamentben.

A Népi platform pártjai (KDH-Híd-SDKÚ) szerint Fico politikailag felelősség vált azzal is, hogy azt mondta, ha az ellenzéki pártok nem mutatnak fel bizonyítékot arról, hogy a környező államok drágábban adták el a kvótáikat, akkor számára az ügy le van zárva, és az emissziós pénzből inkább elkezdi a lakások hőszigetelését.

Az ellenzék kijelentette, hogy Fico többször is blöffnek nevezte a svájci hatóságok által kiadott listát. "Most mindent megtesz azért, hogy ezt a tényt elkenje, és hogy kerülje az igazságot" - jegyezték meg.

Az ellenzéki kezdeményezésről szerdán nyilatkozott a kormány is, hangoztatva, hogy azzal a céllal nyitották meg az öt évvel ezelőtti emissziós ügyet, hogy károsítsák az elnökválasztáson induló miniszterelnök kampányát. Hozzátették, hogy Fico politikailag felelősségre vonta az SNS minisztereit azzal, hogy kettőt is leváltott az emissziós ügy kapcsán, majd el is vette a tárca irányítását a párttól.

"Azóta két választás is volt, és két évig az ellenzéki pártok voltak kormányon. Megvolt a lehetőségük, hogy az ügyet megvizsgálják, vagy nyilvánosságra hozzák azon cégek listáját, amelyek érintettek. Ugyanakkor nem tettek semmit" - áll a kormány állásfoglalásában.

Ficót ebben a választási időszakban már másodszor kísérlik meg leváltani. Első alkalommal a Szlovák Gázművek bizonyos részének állami felvásárlásával kapcsolatban. Akkor a kormányfő a Smer képviselőivel elhagyta a parlament üléstermét Fico beszédét követően.

Ma pedig Bohuslav Sobotka (ČSSD) cseh miniszterelnökkel találkozik, aki az ő meghívására érkezik Szlovákiába.

TASR/para