A kormány az ellenzékkel is összefogna Harabin ellen

2014. február 18. - 17:59 | Belföld

A Bírói Tanács elnökét két jelölt közül a köztársasági elnöknek kéne kiválasztania, akiknek nevét az alkotmánybíróság elnöke terjeszti az államfő elé - ilyen módosító javaslatot indítványozott kedden Tomáš Borec igazságügyi miniszter, miután Pavol Paška házelnökkel tárgyalt.

A kormány az ellenzékkel is összefogna Harabin ellen

"Számomra ez a párbeszéd nem ér véget szakmai szinten, azt akarom, hogy a változásokat érintő vita politikai szinten, és a parlamentben is folytatódjon. Az igazságügyi miniszterrel való találkozást követően szeretném megszólítani a parlament ellenzéki frakcióvezetőit, hogy a legrövidebb időn belül, ha lehet még ezen a héten találkozzunk, és vitassuk meg a tervezett módosításokat politikai és szakmai szemszögből is" - nyilatkozta Pavol Paška házelnök. Megjegyezte: a kormányzó Smer-SD nem rendelkezik alkotmányos, háromötödös többséggel a parlamentben, így a módosítások véghezviteléhez ellenzéki szavazatokra is szükségük van.

Az igazságügyi miniszter, Tomáš Borec szerint a jövőben a Bírói Tanács elnökének közjogi méltóságnak kell lennie, tehát ezen a funkción kívül nem láthatna el más feladatot. Borec hozzátette: a Bírói Tanács elnökjelöltjeit továbbra is a Bírói Tanács tagjai választanák. A tárcavezető nem részletezte, hogy milyen módon kéne az alkotmánybíróság elnökének kiválasztania a két jelöltet, ha egyébként is a Bírói Tanács válassza őket. Elmondása szerint ez még párbeszéd tárgyát képezi.

Az igazságügyet érintő változásokat maga Robert Fico kormányfő jelentette be még január végén. A Bírói Tanácsot érintő módosításon kívül újdonságnak számítana a bírák kinevezése előtti biztonsági átvilágítás, ami elvileg fényt deríthetne a jelöltek kérdéses vagyongyarapodására, vagy gyanús kapcsolataikra. Ficoék a Bírói Tanács jogköreit is szélesítenék, például a tanács a jövőben saját kezdeményezésre fegyelmi eljárást indíthatna a bírák ellen.

Harabin: legyen az államfő a Bírói Tanács elnöke

A Legfelsőbb Bíróság és a Bírói Tanács jelenlegi elnöke, Štefan Harabin az igazságügyi miniszter sajtótájékoztatója után úgy nyilatkozott, hogy az államfőnek, vagy a Legfelsőbb Bíróság elnökének kéne vezetnie a Bírói Tanácsot - véleménye szerint mindkét modellre van bevált példa Európában.

Harabin egyáltalán nem lát összeférhetetlenséget a Legfelsőbb Bíróság és a Bírói Tanács elnöki posztja között, véleménye szerint ezt a tévhitet az ellenzék kreálta a politikai haszonszerzés érdekében.

Harabin megbízatása júniusban ér véget, és elmondása szerint egyelőre nem gondolkozott azon, hogy újra jelölteti-e magát.

A Legfelsőbb Bíróság és a Bírói Tanács jelenlegi elnöke a miniszter által említett biztonsági átvilágítással is egyetért, azonban szerinte ezt az alkotmánybíróknál is alkalmazni kéne.

(tasr/parameter)