ELNÖKVÁLASZTÁS: Kiska erősödik, Hrušovský gyengül

2014. február 19. - 09:29 | Belföld

Robert Fico támogatottsága a választások előtt 25 nappal stabil, ellenfelei közt azonban nő a különbség.

ELNÖKVÁLASZTÁS: Kiska erősödik, Hrušovský gyengül

Egyre inkább nő az esélye, hogy Andrej Kiska magánvállalkozó, a Dobrý anjel karitatív szervezet alapítója lehet Fico kihívója a második körben.

A Focus ügynökség RTVS számára készített felmérésében több mint 20%-ot szerzett, miközben mögötte Milan Kňažko és Radoslav Procházka végzett 13-10%-kal.

Csökkenőben van ugyanakkor Pavol Hrušovský (KDH-Híd-SDKÚ) támogatottsága. Ő összesen alig több mint 7%-ot gyűjtött, miközben a mögötte álló pártok támogatottsága a Focus szerint eléri a 26%-ot.

Ján Čarnogurskýt, akit tavaly szeptemberben még a szavazók mintegy 9%-a választotta volna, most már csak 2% választaná. Még Bárdos Gyula és Helena Mezenská is megelőzi.

A Focus február 10. és 14. között végezte felmérését 1012 megkérdezett válaszai alapján

Kiska úgy értelmezi a felmérési eredményeket, hogy bár azok ingadoznak, a választók egy jelentős része független és pártatlan elnököt szeretne.

Hrušovský ellenben úgy reagált, hogy Szlovákiának olyan elnökre van szüksége, aki tapasztalt politikus, és nem egyedül akarja uralni az országot, se nem tanulni készül a hivatalban.

Milan Kňažko azt mondta, hogy most, mikor kirajzolódni látszik, hogy Kiska és közte dőlhet el a második körbe jutó jelölt sorsa, le kéne ülniük egy vitára, mivel "az országot nem lehet billboardokról irányítani".

Procházka egy választási beszélgetésen vett részt, ezért nem reagált a kedden közzétett eredményekre.

A Smer köreiben továbbra is a tapasztaltabb politikusokat tartják komolyabb kihívónak, és nem Kiskát. Monika Flašíková Beňová euroképviselő például Kňažkót és Hrušovskýt említette.

SME/para