KIJEVI POKOL: Összeül a szlovák Biztonsági Tanács is, súlyos a helyzet

2014. február 19. - 12:38 | Belföld

Az eldurvult ukrajnai helyzet miatt összeül a szlovák Biztonsági Tanács.

KIJEVI POKOL: Összeül a szlovák Biztonsági Tanács is, súlyos a helyzet

Miroslav Lajčák (Smer) szlovák külügyminiszter tájékoztatott szerdán a keleti szomszédunk fővárosában történtekről.

Robert Fico kormányfő nyilatkozatban közölte, hogy a szlovák kormányt nyugtalanítják a kijevi erőszakos cselekmények. Hozzátette, az erőszak minden formáját elutasítja, és felszólított az abbahagyására.

"Az egyetlen módja annak, hogy alkotmányos kiutat találjanak a szituációból, ha a kormány az ellenzékkel és a civil társadalom képviselőivel leül tárgyalni, és megteremtik a szükséges alkotmánymódosítások, illetve a demokratikus és transzparens elnökválasztás lehetőségét" - jelentette ki Lajčák azzal, hogy Szlovákia egy stabil, fejlődő és demokratikus Ukrajnát szeretne. "Nem szeretnénk, ha izolálná magát az ország, mivel az sem számukra, sem számunkra nem megfelelő" - fogalmazott.

Az ukrán fővárosban azt követően újultak ki a harcok, hogy a tüntetők a parlamenthez vonultak, hogy blokád alá vonják, és kikényszerítsék az ellenzék követelményeit, hogy az ország alkotmányának módosításával visszatérjenek a 2004-es parlamentáris-elnöki rendszerhez, tehát a parlament javára megvonnák az államfő bizonyos hatásköreit.

A menetük során összetűzésbe kerültek a rendőri szervekkel és a kormánypárti provokatőrökkel is. A legfrissebb, szerda déli információk szerint már 26-an veszthették életüket, köztük 16 tüntető és 10 rendőr. További 241 személyt pedig kórházba kellett szállítani.

TASR/para