Kotlebával pózolt a magyar nagykövet, a cigánybűnözésről cseverésztek

2014. február 21. - 09:31 | Belföld

Marián Kotleba megyeelnök február 20-án Balogh Csabát, Magyarország szlovákiai nagykövetét fogadta - olvasható a Besztercebánya Megyei Önkormányzat weboldalán.

Kotlebával pózolt a magyar nagykövet, a cigánybűnözésről cseverésztek

A weboldal által közzétett hír szerint a hivatalos találkozó témáját főként a határokon átnyúló együttműködés lehetőségei képezték.

A tárgyalás során mindkét fél konstatálta, hogy Besztercebánya megye déli része, és a szomszédos magyarországi régió is a legszegényebb és a munkanélküliség által leginkább sújtott térségek közé tartozik.

A szóba jövő együttműködési lehetőségek ezt a régiót célozzák majd - szögezte le a tárgyalás után Balogh Csaba és Marián Kotleba.

"A felek párbeszédet folytattak egy jövőbeli találkozóról is, amin az egyre növekvő cigánybűnözést vitatnák meg, melyre mindkét fél alapvető problémaként tekint" - áll a Besztercebánya Megyei Önkormányzat weboldalán.

A Besztercebánya Megyei Önkormányzat weboldalán megjelent sajtóhír

A nagykövetség cáfol

A bumm.sk kérdésére Szabó József, a pozsonyi nagykövetség sajtóreferense határozottan cáfolta, hogy "cigánybűnözésről" lett volna szó a tárgyalás során.

"Valóban szóba került a romakérdés is, azonban nem ilyen kontextusban" - nyilatkozta a szóvivő. A nagykövetség szerint Balogh és Kotleba a "roma közösség integrációjának komplex társadalmi megoldásairól" tárgyalt. A szóvivő hozzátette: ezzel kapcsolatosan már kérték a megye sajtóosztályát, hogy a honlapon pontosítsák az információt. Ígéretet kaptak arra, hogy rövidesen erre sor kerül.

Balogh Csaba a 444.hu-t úgy tájékoztatta, hogy a megbeszélésen a cigánykérdést Kotleba hozta elő, mint olyan súlyos problémát, amit nem kezel megfelelően a szlovák kormány. A nagykövet erre azt válaszolta, hogy Magyarország komplexen foglalkozik a romák felzárkóztatásának a kérdésével, ezeket a tapasztalatokat felajánlotta Kotlebának is.

A pozsonyi magyar nagykövet szerint a cigánybűnözés kifejezés más megítélés alá esik Magyarországon, mint Szlovákiában, mivel a szomszédban a miniszterelnök és a belügyminiszter is használta.

Balogh Csaba a 444.hu kérdésére kérdésére nem kívánt véleményt mondani Kotleba politikai nézeteirõl, mert szerinte egy nagykövetnek nem az a dolga, hogy egyes közszereplõk politikai nézeteirõl fejtse ki az álláspontját. Általánosságban azt mondta, hogy sok olyan vélemény van, amivel nem ért egyet, de a megválasztott képviselőkkel, tisztségviselőkkel napi kapcsolatban kell lennie. Kotleba mandátuma egyébként négy évre szól Besztercebánya megye élén.

Tiltakozik a magyar Külügyminisztérium

Közleményt adott ki a magyar Külügyminisztérium pénteken délután a Besztercebánya Megye weboldalán megjelentekkel kapcsolatban, melyben arra hivatkoznak, amit már Balogh Csaba is elmondott, hogy nem cigánybűnözésről, hanem roma felzárkóztatásról volt szó:

"A nagykövet és a megyefőnök a szomszédos magyar és szlovákiai régiók problémáiról és a két ország közötti együttműködés lehetőségeiről egyeztetett. A megbeszélésen egyebek mellett szóba került a romák társadalmi integrációjának kérdése, ami Magyarország EU-elnökségének is egyik prioritása volt. Magyarország Külügyminisztériuma elfogadhatatlannak tarja es elítéli, hogy ez utóbbival kapcsolatban a megye honlapján megjelent közlemény valótlanságot, szélsőséges nézeteket tükröző kifejezést alkalmaz. Ennek okán nagykövetségünk azonnal helyreigazítást kért, és a megyei honlapon megjelentek alapján írt sajtóhírekkel kapcsolatban is kérni fogja a szerkesztőségeket, hogy módosítsák a cikkeket."

A Paraméter megpróbálta elérni Miroslav Belička megyei szóvivőt, ám ez idáig nem sikerült, és e-mailben elküldött kérdéseinkre sem válaszolt.

Megdöbbent az MSZP

Mesterházy Attila MSZP-elnök a hírre reagálva közölte, megdöbbentette, hogy Magyarország nagykövete "a magyarellenes nézeteiről is hírhedt, szélsőségesen nacionalista és rasszista Marián Kotlebánál tett látogatást".

"Elfogadhatatlan, hogy Magyarország nagykövete nyíltan magyar- és cigányellenes, fasiszta eszméket valló és hirdető politikussal találkozzon és folytasson megbeszélést. Martonyi János külügyminiszter úrnak ebben az ügyben azonnal világos és egyértelmű válaszokat kell adnia az alábbi kérdésekre: Balogh Csaba lépését előzetesen egyeztetett-e a Külügyminisztériummal, a miniszter úr tudott-e a találkozóról? Milyen következménye lesz ennek a közfelháborodást okozó, a határon túl élő magyarok érzéseit és érdekeit sértő lépésnek? Tervez-e a Külügyminisztérium vizsgálatot az ügyben, mert Magyarország polgárai joggal várják el, hogy kiderüljön, vajon a magyar diplomácia számára hol húzódik az a morális határ, amelyen túl már nem áll szóba szélsőséges és magyarellenes politikusokkal?" - érdeklődik Mesterházy.

(parameter)