Ficóéknál kopogtattak szlovák állampolgárságuk elvesztése miatt

2014. február 26. - 15:57 | Belföld

A szlovák állampolgársági törvény miatt kialakult "alkotmányellenes jogi helyzet" mielőbbi orvoslását kérték a kormánytól és a parlamenttől szlovák állampolgárságuk megszűnése miatt azok a szlovákiai magyarok, akik bejelentették, hogy felvették a magyar állampolgárságot.

Az erre vonatkozó dokumentumot öt - magyar állampolgárságát nyilvánosan felvállaló szlovákiai magyar, valamint az ügyüket képviselő Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lomnici Zoltán szerda délután nyújtotta át a pozsonyi kormányhivatal külkapcsolatokért felelős részlege vezetőjének.

A memorandumot azon a napon adták át, amikor a kassai székhelyű alkotmánybíróságnak döntést kellett volna hoznia harminc parlamenti képviselő beadványáról, amelyben még 2011 őszén kérték az állampolgársági törvény alkotmányosságának megvizsgálását. A taláros testület idén január 30-án meghatározatlan időre elnapolta a döntést.

A nyolc pontban megfogalmazott memorandumban az aláírók rámutatnak: a 2010 júniusában hatályba lépett és máig érvényes törvény alapján akaratuk ellenére több százan vesztették el szlovák állampolgárságukat, s a törvény végrehajtása során a szlovák hatóságok több alkalommal is "durván megsértették" az emberi és az európai uniós jogokat. Ennek alapján a helyzet mielőbbi rendezését, a magyar jogfosztottak hatósági zaklatásának azonnali megszüntetését és az érintettek kártérítését kérik a szlovák kormánytól.

"Az ok, amiért most Robert Fico kormányfőhöz fordultunk, az az, hogy nemzetközi nyomásra egy olyan törvénymódosítást kezdeményeztek, amely a többségnek visszaadná a tőlük elvett állampolgárságot, de ebből kimaradnának az őshonos magyarok, s ez mindenképpen diszkriminatív" - mondta Lomnici Zoltán a memorandum átadása során.

Az EMT elnöke ezzel arra utalt, hogy a szlovák kormány már elkészítette az állampolgársági törvény módosítását, s bár annak tartalmi részét még nem hozták nyilvánosságra, a belügyminiszter utalásaiból kitűnik, az érdemben nem változtat majd a szlovák állampolgárságukat elvesztett magyarok helyzetén. Ennek oka, hogy a törvényjavaslat a szlovák állampolgárság visszaszerzését, illetve megtartását ahhoz köti, hogy a másik ország állampolgárságát felvevő személy állandó lakhellyel rendelkezzen abban az országban, amelynek állampolgárságát a szlovák mellé felveszi.

Gubík László, a memorandum egyik aláírója az MTI-nek elmondta: "nem várnak csodát", de ezen a módon is szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy az állampolgársági törvényt úgy módosítsa a kormány, hogy visszaálljon a 2010 előtti jogállapot. Hozzátette: fennáll annak az esélye, hogy a törvényt még az alkotmánybíróság döntése előtt módosítják, ám nem ebben az értelemben, akkor viszont új alkotmánybírósági beadványra lesz szükség, s az ügyben a döntéshozatal ismét évekig húzódhat.

mti/para