Hrušovskýnak vissza kell lépnie

2014. február 27. - 14:50 | Belföld

A három pártot (SDKÚ-DS, KDH, Híd) tömörítő Népi Platform több politikusa szerint Pavol Hrušovskýnak vissza kéne lépnie az elnökjelöltségtől.

Hrušovskýnak vissza kell lépnie

A SME ezt érintő értesüléseit több forrás is megerősítette az SDKÚ-DS és a Híd háza tájáról.

A KDH politikusa, a Népi Platform elnökjelöltje minden februári felmérés alapján csak veszített népszerűségéből.

Az SDKÚ-ban elterjedt vélekedés szerint ha Hrušovský még most visszalépne, azzal jelentősen növelné a Fico ellenében induló jelöltek esélyeit. A közvélemény-kutatások alapján úgy néz ki, hogy csak Andrej Kiska szorongathatja meg Robert Ficót az elnökválasztás második fordulójában. Az SDKÚ-s berkekből viszont azt hallani, hogy Hrušovskýnak Milan Kňažko javára kéne visszalépnie.

"Az, hogy a párt elnöksége egy igencsak szoros szavazás alapján őt támogatja, nem jelenti azt, hogy a párt minden tagja mögéáll" - nyilatkozta Hrušovskýról Ľudovít Kaník, az SDKÚ-DS képviselője. "Megegyeztünk, hogy két héttel a választások előtt összeülünk, és értékeljük a szituációt a Népi Platform vezetőivel. A döntés azonban kizárólag Hrušovský úr kezében van" - közölte a SME újságírójával a visszalépésről szóló híreket Simon Zsolt, a Híd alelnöke.

Anyapártja, a KDH továbbra is teljes mellszélességgel támogatja Pavel Hrušovskýt.

A SME értesülése alapján a Híd és az SDKÚ több politikusa is úgy gondolja, hogy a jobboldal esélyeinek jót tenne, ha több, kevésbé népszerű államfőjelölt is visszalépne, például Ján Čarnogurský, vagy az MKP jelöltje, Bárdos Gyula. Bárdos ugyanakkor visszautasította ezt a lehetőséget: "Nem gondolkozom azon, hogy visszalépnék" - közölte.

(sme.sk)