JOGERŐS: Vareha 11 évet kapott

2014. február 27. - 15:56 | Belföld

11 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság háromtagú szenátusa a zempléni nagyvállalkozót, Mikuláš Varehát. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek helye nincs.

JOGERŐS: Vareha 11 évet kapott

A "zempléni kiskirályként" emlegetett Varehát nagy mértékű adóelkerülés és adócsalás miatt ítélték el.

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön jóváhagyta a Specializált Büntetőbíróság Varehát érintő ítéletét, és nem fogadta el a vádlott fellebbezését. Ha a Legfelsőbb Bíróság nem hozott volna döntést, Vareha február 28-án szabadlábra került volna, mivel már három éve vizsgálati fogságba helyezték.

Varehának számos cége volt, melyek egymás között üzleteltek - az esetek többségében fiktív adás-vételekről volt szó. Adót nem igazán fizettek, viszont az ÁFÁT (DPH) visszaigényelték.

"Elégedett vagyok az ítélettel. Katasztrófa lett volna, ha nem dönt a Legfelsőbb Bíróság, a csaló szabadlábra került volna" - nyilatkozta Ján Šanta speciális ügyész az ítélethirdetést követően.

Varehát fogházbüntetésre ítélték, ami a a szabadságvesztés legenyhébb végrehajtási formája. 100 ezer eurós büntetést is fizetnie kell, ha nem fizet, további egy évvel hosszabbítják meg szabadságvesztését.

Mikuláš Vareha összesen 58,1 millió eurós kárt okozott az államnak. 11 cég nevében járt el, főként a Tőketerebesi (Trebišov) járásban tevékenykedett. Cégei egymás között üzleteltek, a fiktív adás-vételek tárgyait a legtöbb esetben betűzőszúk (rovarok), és a gyümölcstermesztés terén használatos eszközök képezték.

(tasr/parameter)