Korlátozzák a termőföldek tulajdonosait, de csak az elnökválasztás után

2014. február 27. - 20:48 | Belföld

A törvény, amely megakadályozná a külföldiek szlovákiai termőföldvásárlását, akár a hazai földtulajdonosokat is korlátozhatja. A kormány a vártnál kevésbé siet a jogszabály jóváhagyásával.

Korlátozzák a termőföldek tulajdonosait, de csak az elnökválasztás után

Amikor a civl szervezetek arra kérték a mezőgazdasági minisztériumot, hogy a törvény, ami rendezné a termőföldek vásárlását, csak 2017-től legyen érvényes, a tárca elutasította ezt az óhajt.

Az elutasítást akkor azzal indokolták, hogy a törvénynek biztosítani kell a földek védelmét, és a mezőgazdasági célra történő felhasználásukat. A korábbi hatályba helyezéssel a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara a spekulatív földvásárlásokat akarta megakadályozni.

A minisztérium úgy számolt, hogy a szóban forgó törvény május 1-én léphet érvénybe, a kamara pedig azt javasolta: már március előtt hagyják jóvá a jogszabályt.

Bár a kamara ezt a kérelmet visszavonta, a minisztérium viszont nem teljesíti saját tervét, és a civil szervezetek akaratát sem. "A törvényjavaslatot márciusban tárgyalhatja meg a parlament. Ebből az következik, hogy sem márciustól, sem májustól még nem lép érvénybe" - közölte a SME napilappal Peter Hajnala, a mezőgazdasági tárca szóvivője.

Várnak a választásokig

Szóval a minisztérium tervei késnek, viszont ennek ellenére nem szándékozzák gyorsított eljárásban megtárgyalni az ominózus módosításokat.

A jogszabály-tervezet véleményezési fázisa decemberben ért véget, és március 10-ig véglegesítik.

A minisztérium szóvivőjétől nem sikerült megtudni, miért tart ilyen sokáig a jogszabály kidolgozása, főként ha korábban a tárca azt közölte, hogy a módosítást gyorsan el kell fogadni, mert szorít az idő.

Akár arról is szó lehet, hogy Ľubomír Jahnátek miniszter azért nem sietteti a történéseket, mert március 15-én elnökválasztás lesz, melyen felettese, Robert Fico kormányfő is indul. "A tapasztalatok azt mondják, bármilyen érzékeny dolgot fogad el a kormány egy választás előtt, a kampányidőszakban negatív vagy pozitív fényben feltüntetve mindenképpen szó lesz róla" - véli Miroslav Kusý politológus.

"A kormány nem akar a választások előtt előjönni egy olyan témával, ami minden szlovákiai földtulajdonost érint, és ami tulajdonképpen bebiztosítaná, hogy az emberek a tulajdonukért kevesebb pénzt kapnak, mint normális körülmények között" - állítja Simon Zsolt, a Híd korábbi földmüvelésügyi minisztere.

Minket is korlátoz

Az egyik legnyomósabb érv a termőföldvásárlás korlátozására, hogy a mezőgazdasági minisztérium meg akarja akadályozni, hogy külföldiek szlovákiai földeket vásároljanak. Jahnátek épp ezért tervezte májusra a jogszabály hatályba lépését, mert ekkor jár le a külföldiek földvásárlási moratóriuma.

A külföldiek viszont eddig is nagyon könnyen megkerülhették a moratóriumot. Elég volt alapítani egy szlovák céget, és máris legálisan juthattak termőföldhöz.

Miért lehet előnytelen a tervezett törvény a szlovákiai birtokosok számára is? Azért, mert az új szabályok alapján minden földre elővásárlási jogot élveznek azok a gazdák, akik az adott kataszterben gazdálkodnak. Elég, ha csupán a szokványos árat kínálják a földért. A külföldi meg ugye többet is fizetne érte...

Segít a szövetkezeteknek?

Egy adott kataszteren belül a törvény a szövetkezeteket fogja előnyben részesíteni a magángazdákkal szemben. "A termőföldek adás-vételekor a szövetkezetek lesznek előnyben" - véli egy magángazda.

Ha a törvény hatályba lép, bármilyen polgár nehezebben fog kisebb termőföldhöz jutni, ha például egy városból vidékre költözik.

Bár a minisztérium javasolta, hogy az új rendelkezések csak a 2000 négyzetmétert meghaladó termőföldeket érintse, a mezőgazdasági kamara azt szorgalmazza, hogy egyáltalán ne legyen ilyen kritérium.

(SME)