Kire szavaz a szlovákiai magyar? Bárdosra csak minden harmadik, Hrušovskýnál pedig még Ficóra is többen

2014. február 28. - 08:55 | Belföld

Magyar nemzetiségű bizonytalan szavazóból sokkal több van, mint szlovákból - derül ki a Focus felméréséből, amit a SME napilap csütörtöki számában közölt.

Kire szavaz a szlovákiai magyar? Bárdosra csak minden harmadik, Hrušovskýnál pedig még Ficóra is többen

Bárdos Gyula (MKP) a Focus felmérése alapján 4,5-5,6 százalékos támogatottságot szerezhet a választásokon, ám a magyarok aránya a társadalomban a legutóbbi népszámlálás alapján, mintegy 8,5%.

A Focus felmérése szerint a magyarok még többet mérlegelnek, mint a szlovákok. A szlovák nemzetiségű szavazók mintegy harmada nem tudja biztosan, kire fog szavazni, míg a magyarok esetében ez az arány 50%. Bárdos Gyulára ugyanakkor csak azok harmada szavazna, akik a választási ankéton magyarnak vallották magukat.

Így szavaznának a szlovákiai magyarok (táblázat - Új Szó):

Bárdos Gyula 31,9%
Milan Kňažko 5,2%
Andrej Kiska 4,3%
Radoslav Procházka 4,3%
Robert Fico 2,6%
Pavol Hrušovský 1,7%
más 0,9%
bizonytalan 25%
nem választana 24,1%

Látható, hogy a szlovákiai magyarok körében még Robert Fico is népszerűbb Pavol Hrušovskýnál.

Az MKP biztos szavazóinak mintegy háromnegyede (72,4%), míg a Híd-pártiak majdnem fele (48,1%) voksolna Bárdosra - írja csütörtöki számában az Új Szó. Ha viszont mindkét párt teljes szavazói bázisát vesszük az elnökválasztás tekintetében bizonytalanokkal együtt, akkor az MKP-pártiak fele, és a Híd-szavazók harmada szavazna Bárdosra.

Érdekesség, hogy a Híd szavazói körében Bárdos után nem a párt által támogatott Pavol Hrušovský a legnépszerűbb, hanem Andrej Kiska (18,5%), majd Milan Kňažko (14,8%), és csak ezt követően Pavol Hrušovksý holtversenyben (7,4%) Radoslav Procházkával.

Az MKP szavazói közt ugyanakkor Bárdos után Procházka (10,3%) a legnépszerűbb, majd Kňažko (6,9%).

Robert Fico egyébként mindkét párt szavazói körében bír némi támogatottsággal, az MKP esetében 3,4%, míg a Híd támogatói közül 3,7% szavazna rá.

A SME megkeresésére Hunčík Péter pszichiáter úgy nyilatkozott, hogy a szlovákiai magyarok számára valószínűleg nehéz olyan szlovák jelöltet találni, aki az életében legalább egyszer beszélt a kisebbségi jogokról. "Talán az jut eszükbe, hogy Procházka miatt esett a kisebbségi nyelvtörvény, Kňažko és Hrušovský már húsz éve a politika területén mozog, Kiskát pedig nem ismerik" - fogalmazott. Hogy miért nem szavaznak egységesen Bárdosra, annak okát az MKP és a Híd közti vitában látja. "A kölcsönös gyűlölködés olyan mértékű, hogy maga tény, hogy Bárdos magyar, nem elegendő a Híd szavazói számára" - mondta. Hunčík szerint a magyarok körében nem lesz magas a részvételi arány.

Petőcz Kálmán, a szlovákiai emberjogi Helsinki Bizottság vezetője szerint olyan nézet is uralkodhat a magyarok körében, hogy őket senki nem képviseli rendesen, emellett szerepet játszhat az is, hogy hiába támogatták nagy arányban Iveta Radičovát 2009-ben, eredménye nem lett.

Molnár Norbert, az Új Szó főszerkesztője a magyarok mérlegelését azzal is magyarázza, hogy bár Bárdos elfogadható számukra, esélytelen a második körbe jutásra. "Hrušovskýt pedig, akit a Híd kínál, nem akarják támogatni. Ezért jelenleg Bárdos és a többi jobboldali jelölt, vagy csak a többi jobboldali jelölt között mérlegelnek.

SME/Új Szó/para