Rekordnagyságú beruházás Szlovákiában - 1000-1600 embert vehet fel három év alatt a német konszern

2014. február 28. - 10:58 | Belföld

A német Schaeffler konszernhez jelenleg két gépészeti üzem tartozik Szlovákiában: az INA Skalica és az INA Kysuce.

Rekordnagyságú beruházás Szlovákiában - 1000-1600 embert vehet fel három év alatt a német konszern

A Hospodárske noviny információi szerint a német konszern két üzemébe történő új beruházások következtében az elkövetkezendő három évben legalább 1000, de akár 1600 embert is felvehetnek. Jaroslav Patka, az üzemek vezérigazgatója szerint a felső határhoz közeledhet a foglalkoztatottjaik száma. Nagyrészt gépészeket vehetnek fel, de mintegy 200 alkalmazott a kutatás-fejlesztési részlegen dolgozhat.

A két üzembe összesen mintegy 210 millió eurót ruháznának be új termékek gyártása céljából. Patka elmondása szerint az eddigi gyártásra kapcsolódó termelésről van szó.

A cég leginkább csapágyak gyártásával foglalkozik. A konszern németországi gyártásának egy részét is Szlovákiába költözteti, és a HN közlése szerint ebben szerepet játszott az olcsóbb munkaerő is.

Branislav Holík, egy személyzeti ügynökség szakértője úgy nyilatkozott a HN-nek, hogy szakemberek keresésében nem lehet problémájuk, hiszen éppen az ilyen területen dolgozók járnak át munkájuk miatt Csehországba.

A beruházás ugyanakkor nem lesz ingyenes az állam számára, a cég ugyanis már két beruházási ösztönzőt is kért a gazdasági minisztériumtól. A HN információi szerint ennek jóváhagyására várnak, részletei azonban nem ismertek. Stanislav Jurikovič minisztériumi szóvivő közlése szerint egyelőre korai beruházási támogatásról beszélni.

A cég ugyanakkor már második alkalommal kér ilyesfajta támogatást, tavaly pedig 3,36 millió euró értékű adókedvezményt hagyott jóvá számára a kormány.

Patka közölte, hogy az alkalmazottak felvétele nem függvénye az állami támogatásnak. A két cég már ma is az autóipar egyik legnagyobb beszállítójának számít Szlovákiában. Összesen nyolcezer embert foglalkoztatnak, és évről évre több tízmillió eurót fektetnek a legmodernebb technológiákba.

A 210 millió eurós beruházás nagy részét a kiszucai üzembe tervezik felhasználni. Ján Hartel, Kiszucaújhely (Kysucké Nové Mesto) polgármestere közölte, hogy oda 500 személyt vehetnek fel. Hozzátette, hogy a cégnek azért is szerencséje van náluk, mert a régió iskolái is igazodnak a diákok felvételénél a cég igényeihez. Hasonlóképp Szakolcán, ahol évről évre mintegy 200 végzős kezd dolgozni a társaság üzemében.

A német INA-Schaeffler csoport szakolcai és kiszucaújhelyi üzeme 1999-ben létesült. A cég világszerte a gördülő- és csúszócsapágyak egyik legnagyobb gyártója, de motorok komponenseinek és alvázak gyártása területén is élen jár.

HN/para