A cseh szülők nem kerülhetik meg gyermekeik kötelező oltását – Szlovákiában még nincs jogerős határozat

2014. március 3. - 15:05 | Belföld

A cseh Legfelsőbb Fellebbviteli Bíróság jogerős ítélete szerint – melyről a cseh közszolgálati televízió számolt be – pert nyert a cseh egészségügyi minisztérium azon szülők ellen, akik elutasították gyermekeik kötelező beoltását az úgynevezett hexavakcinával, mivel tartottak annak lehetséges mellékhatásaitól.

A cseh szülők ezért bírságot kaptak.

Szlovákiában is folyik hasonló eljárás, ám az Alkotmánybíróság előtt lévő ügyben egyelőre nem született döntés.

„A bíróság döntése alapján azon lehetséges mellékhatások előfordulása – melyek egyébként egyéb orvosi beavatkozások során is előfordulhatnak – elenyésző, így erre hivatkozva nem lehet megtagadni a beoltatást.” – nyilatkozta a Szlovák Orvoskamara Epidemiológiai és Vakcinológiai Társasága nevében Zuzana Krištúfková.

Szerinte a szülők azzal érveltek a bíróság előtt, hogy az oltás megzavarhatja gyermekük természetes ellenálló-képességét – ezzel kapcsolatban utaltak a cseh alkotmánybíróság egy régebbi döntésére is. A döntés szerint egészségügyi okokból el lehetett tekinteni a bírság kiszabásától az oltást elutasító szülők esetében – ám ezt a döntést a Legfelsőbb Fellebviteli Bíróság elutasította.

A hexavakcinával a gyermeket életének 3., 5. és 11. hónapjában oltják többek között hepatitisz B, torokgyík, gyermekbénulás és tetanusz ellen. Az oltást ellenzők szerint a vakcina a felelős az autizmus kialakulásáért. Krištúfková ugyanakkor több tanulmányt is felvonultatott, melyek cáfolták ezt az állítást, s ezt az érvet nem ismerte el a cseh bíróság sem.

Szlovákiában nő azon kisgyermekes családok száma, melyek elutasítják a kötelező oltást. A közegészségügyi hivatal adatai alapján 2012 szeptemberétől 2013 augusztusáig 1657 esetben tagadták meg a vakcina valamely részének beadását, 938 gyermek szüle pedig a teljes oltás-sorozatot elutasították. Krištúfková szerint Pozsony megyében most először esett vissza 92,1% alá a beoltott csecsemők aránya, ami azzal fenyeget, hogy a jövőben felüti fejét a rózsahimlő, a mumpsz és a hasonló betegségek – ezek oltásait utasítják vissza leggyakrabban a szülők.

Valéria Pernišová, az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet képviselője szerint tavaly a gyógyszertárak 158 esetben jelentették a vakcinák mellékhatásának gyanúját – ebből 60 volt a súlyos. 2012-ben ez az szám 202 alkalom volt – ebből 54 súlyos. A statisztikák az összes oltóanyagra vonatkoznak, nem csak a kötelező oltásokra.

- tasr/para -