HÍD: 512 településen vizsgálják a magyar nyelv használatát

2014. március 3. - 17:56 | Belföld

A Híd párt tavaly szeptember végén nyilvánosságra hozta és bemutatta a VÍZIÓ 2016 stratégiai dokumentum első részét,  amely a szlovákiai magyar nemzetpolitika témáját érinti.

A dokumentum külön fejezetben foglalkozik a nyelvi jogokkal. Az államnyelv és a kisebbségi nyelvek közti asszimetriát az utóbbi évek törvényi rendelkezései csak részben tudták enyhíteni.

A párt szerint sokszor még a magyar többségű településeken sem kerül alkalmazásra a lehetséges kereteken belül a magyar nyelv – áll a Híd sajtóosztályának Paraméterhez eljuttatott közleményében.

A párt politikusai úgy gondolják, ha az a cél, hogy a magyar nyelv stabil teret kapjon Dél-Szlovákia magyarlakta településein, ez elsősorban az önkormányzatokon, részben a tudatos állampolgári magatartáson és részben törvénymódosításokon keresztül érhető el.

Ezért fordultak első lépésként éppen a települések önkormányzatainak vezetőihez, hogy kiderüljön, milyen módon érvényesülnek és kerülnek alkalmazásra azok a nyelvi jogok, amelyeket a már meglévő törvények garantálnak.

A párt 512 település önkormányzati hivatalát szólította meg egy 20 pontos kérdőívvel. A felmérés célja, hogy a visszajelzések alapján konkrét, az anyanyelv használatára vonatkozó lépéseket, illetve javasolatokat tegyenek.

-para-