KISEBBSÉGI TÁMOGATÁSOK: Kifizetés már márciusban?

2014. március 3. - 11:52 | Belföld

A kormányhivatal már márciusra ígéri a kisebbségi támogatások kifizetését.

Ezt azzal indokolja, hogy szerintük több nemzetiség bizottságai már üléseztek, s ennek köszönhetően korábban tudják folyósítani az így megítélt támogatásokat.

Ma a lengyel nemzetiség bizottsága ül össze, hogy 24 pályázatból kiválassza a támogatandókat. A lengyelek 62 ezer eurót osztanak szét.

A kormányhivatal szerint a hét folyamán még összeül a magyar bizottság is hogy eldöntse a támogatandók névsorát.

Februárban elsőként a horvát kisebbség bizottsága ült össze, mely 10 pályázatot értékelt és osztott szét hét között 49 375 eurót. Majd a morva kisebbség következett. Négy pályázatuk 20 150 eurót kap majd az újabb értékelő kört követően.

A szerb kisebbség kilenc pályázatot bírál el – 7 közülük 27.703 euróban részesül. A bulgárok esetében a 10 pályázat 34.215 eurót kaphat majd. A német kisebbség képviselői 15 pályázatot nyújtottak be – a bizottság 13-at tartott támogatásra érdemesnek összesen 96.604 euró összegben.

Február 28-án ért véget a ruszinok bizottságának kétnapos ülése. A 164 projektum közül 130 részesülhet összesen 263.482 euró támogatásban.

A kormányhivatal szerint 2014-ben sokkal hamarabb fizetik majd ki a nemzetiségi kultúrára szánt támogatásokat.

„Míg a korábbi években a szervezeteknek csak a nyár végén lettek kifizetve a támogatások, addig idén sikerült egyszerűsíteni és felgyorsítani az eljárást úgy, hogy az első támogatási szerződések már március végén aláíródhatnak.” – tájékoztatott a kisebbségi kormánybiztos hivatala.

 - tasr/para -