Maffiagyilkosságok: a nyomozó szerint nem befolyásolták a tanúkat

A gyilkossági nyomozó határozottan elutasította, hogy nyomást gyakoroltak volna a tanúkra.

A kassai börtönben ma folytatódott annak a két maffiagyilkosságnak a pere, amelyeket még 2001-ben és 2003-ban követtek el a Nagymihályi járásban. A vádlottak padján ül a 34 éves Branislav, akit a zempléni alvilág fejének tartottak és aki életfogytiglani börtönbüntetését tölti, valamint 37 éves bátyja, Erik A. is. Štefan F.-et szintén gyilkosságért vádolják.

Jaroslav Baláž és Ivan Skapinyec megyilkolásáról van szó. Kedden a bíróság előtt a Baláž- ügyben nyomozó tiszt – akit a belügyminiszter felmentett a titoktartási kötelezettsége alól - , határozottan elutasította, hogy erőszakkal nyomást gyakoroltak volna a tanúkra. A védőügyvéd ugyanis felolvasta Július K. levelét – akit egyébként szintén megvádoltak Baláž ügyében -, amelyben tavaly arról számolt be az ügyvédjének, hogy a nyomozók fenyegetéssel kényszerítették a Jozef B. elleni vallomásra. A nyomozó ez elutasította, miként azt is, hogy életfogytiglani börtönnel fenyegették volna meg Jozef B. bandájának tagját, ha nem tesz vallomást. – Mindez hazugság, semmiféle befolyásolás nem történt, ez a szokásos trükk. Ő a barátjuk, azért mondja ezt, hogy engem lejárasson –mondta a bíróság előtt a nyomozó. Szerinte az érintettek gyakran változtatják a tanúvallomásaikat, baráti viszonyban vannak a vádlottakkal, és ezt azzal indokolják, hogy a rendőrség kényszeríti őket.

A március végi tárgyaláson a szakértőket hallgatja majd meg a bíróság.

Az ügyészség szerint Erik A. úgy akart megúszni egy gyilkossági kísérletért ellene folyó büntetőeljárást, hogy saját bátyját rábeszélte Baláž likvidálására, de előtte az áldozatnak beismerést kellett volna aláírnia. Az ügyészség vádja szerint Branislav A. és Štefan F. több más személlyel együtt 2001. február 2-án Balážt egy čičarovce-i családi házba vitték, ott üres papírt írattak vele alá. Utána kötéllel fojtották meg és a meztelen holttestet Krišovská Liesková falu közelében elásták. Štefan F. Skapinyec megölésében is bűnös, a vád szerint 2003 februárjában Drahňov községben, egy családi házban puszta kézzel fojtotta meg az áldozatot és Nagykapos mellett elásta a holttestet. A vádlottak mindezt tagadják.

TASR, -para