MAFFIAPER: Régi pajtásai vallottak Černák ellen az Oláh-gyilkosság ügyében

2014. március 5. - 11:43 | Belföld

Miloš Kaštan és Slavomír Surový, Mikuláš Černák régi barátai vallottak ellene Imrich Oláh meggyilkolása ügyében a Besztercebányai Járásbíróságon kedden.

MAFFIAPER: Régi pajtásai vallottak Černák ellen az Oláh-gyilkosság ügyében

A korábban más gyilkosságért már életfogytiglanra ítélt egykori szlovákiai bűnpápa törvénytelennek nevezte a bíróság előtt az ellene tett vádemelésit az ügyben, egyúttal azzal gyanúsította meg Kaštant és Surovýt, hogy azzal a céllal vallottak ekként, hogy mentesüljenek egyéb bűncselekmények alól.

Imrich Oláhot 1997. október 4-én gyilkolták meg. Az indíték a vád szerint az lehetett, hogy Oláh el akarta tetetni láb alól Černákot. Az ügyészség verziója tartalmazza, hogy Černák további öt személlyel a besztercebányai Renox cég irodájában egy számítógép zsinórjával fojtotta meg Oláhot. Holttestét ezután Horhát (Hrochoť) község mellett elásták.

A holttestet 2005. október 12-én találták meg, két héttel később pedig már Černák és társai a gyanúsítottak listáján voltak. Társai közül néhányan már nem is élnek. Azok közül, akik viszont még életben vannak, néhányan tanúvallomást tettek, ami elegendő volt a Černák elleni vádemelési javaslathoz. A gyilkosságnál jelen lehetett a kassai Karol Kollárik, és a privigyei Karol Mello is.

Tanúvallomást tett Miloš Kaštan, akivel Černák egy iskolába járt, majd közös vállalkozásba kezdtek. Megalapították a Renox nevű építkezési társaságot, valamint a Security 3 nevű biztonsági céget, amelyen keresztül védelmi pénzt szedtek. Kaštan a bíróság előtt kijelentette, hogy ő nem vett részt egyetlen gyilkosságban és az előkészítésében sem.

Oláh meggyilkolása kapcsán azt mondta, hogy kávéval kínálták, amikor elment a Renox irodájába. Ezt követően pedig Szatmári és Piljar, Černák társai, majd ő maga is rávetette magát. Hozzátette, hogy egy zacskót húztak a fejére, majd egy zsinórral megfojtották. Kaštan elmondása szerint Černák azt mondta neki, hogy Oláh kap egy verést, amiért fegyvereket és embereket toboroz, hogy megölje őt, és ő állhat a kelet-szlovákiai maffiavezér, Róbert Holub meggyilkolása mögött is. Oláh korábban Holub embere volt. Kaštan azt mondta, azért tesz vallomást, mert félti a családját és a gyerekeit.

Slavomír Surový, a másik tanú Černák volt sofőrje, akivel edzeni is jártak. Jelenleg a kelet-szlovákiai alvilág egy ismert alakja, Kleščo meggyilkolásában való bűnrészesség miatt ül. Azt állította, hogy a Renox-beli cselekménynél nem volt jelen, mivel Černák kiküldte őrködni. Azt viszont hallotta, ahogy bent Černák zacskót és zsinórt kér valakitől. Kaštan adta később az utasítást a holttest elszállítására.

Később a cég területén megtalálták Oláh kabátját, amelyet Surový egy garázsba dobott, majd átadta a nyomozóknak.

A vallomásaik után a bíróság április 1-jére napolta el a tárgyalást, amikor is további tanúvallomásokat hallgatnak meg.

Černák annyit közölt, hogy egyetlen közvetlen bizonyíték sem szól ellene.

SME/para