ELNÖKVÁLASZTÁS: Fico uzsorásnak és szektatagnak nevezte Kiskát!

2014. március 12. - 23:55 | Belföld

Néhány órával a kampánycsend előtt, a Nový Čas online vitája során Robert Fico keményen támadta az elnökválasztás során legerősebb ellenfelének tűnő Andrej Kiskát.

ELNÖKVÁLASZTÁS: Fico uzsorásnak és szektatagnak nevezte Kiskát!

Fico uszorásnak és némileg óvatosabban szektásnak is nevezte Kiskát. Ezzel gyakorlatilag lemásolta azon szórólapok szövegeit, amelyeket Kiskáról terjesztenek országszerte.

"Szegény emberektől beszedett uzsorával jutott pénzhez, és ezt folytatta Csehországban. A társa szerint politikai célokra használta fel a karitatív tevékenységet, és minden jel arra vall, hogy közel áll a szcientológiai szektához is" - fogalmazott az elnökjelölt kormányfő.

A szerdai napot megelőzően Fico közvetlen támadást nem intézett Kiska ellen, mindössze úgy nyilatkozott, hogy Szlovákiának olyan államfőre van szüksége, aki tapasztalt a politikában, nem pedig valamiféle kísérletezésre.

"Ezzel ön is a masszív és pénzügyileg is kiterjedt ellenkampányhoz csatlakozott, amelyet eddig névtelen szórólapokon folytattak ellenem" - reagált Kiska Fico szavaira.

A vita még délelőtt zajlott, este viszont már a legerősebb jelöltek a szlovák köztévé és a Markíza tévévitájában találkoztak.

Itt Fico ismét Kiskát támadta, és a köztévés vitában nemcsak azt állította, hogy uzsorából gazdagodott meg, de azt is, hogy erről bizonyítékokkal is rendelkezik. A műsorvezető arra kérte, mutassa be a bizonyítékokat, mire Fico úgy válaszolt, hogy egy tévés vita nem a megfelelő helyszín erre.

"Megmutatom a bizonyítékokat. Kiállok amellett, hogy a pénzét uzsorán keresztül szerezte" - ismételte meg a miniszterelnök. Ugyanakkor Kiska szemére vetette azt is, hogy támogatja a regisztrált partnerséget.

Egyedüliként Radoslav Procházka állt ki Kiska mellett, mondván, hogy a cégeit illetően nem lehet uzsoráról beszélni.

A többi jelölt inkább szintén támadásba lendült a felmérések szerint Fico utáni második legnépszerűbb jelölt ellen. "Hol volt ön akkor, amikor Mečiar ellen harcoltunk?" - szegezte neki a kérdést Pavol Hrušovský.

Andrej Kiska már korábban bejelentette, hogy a szórólapok ügyében feljelentést tett rágalmazás ügyében. A Fico által tett kijelentések kapcsán azonban erről nem beszélt. A rendőrség vizsgálja a szórólapok ügyét. A feljelentés a Legfőbb Ügyészség asztalán van. Jana Tökölyová szóvivő azt közölte, hogy a törvény által megszabott időn belül határoznak róla.

A Szlovák Posta szintén kapott egy megbízást arra, hogy terjessze a szórólapokat, de azt ez idáig elutasította.

Egyébként gyakorlatilag minden választás előtt megjelennek hasonló szórólapok. Öt évvel ezelőtt a választások második fordulóját megelőzően Iveta Radičováról jelentek meg olyan röplapok, mely szerint támogatja a magyarok autonómiáját. Azt követően elveszítette a választást Ivan Gašparovičcsal szemben, a röplapok terjesztőjét azonban nem találta meg a rendőrség.

SME/para