Száguld az igazságszolgáltatás: El is döntötték, hogy Karol Mellót szökésben lévőként kezelik

2014. március 12. - 12:09 | Belföld

A pozsonyi bíróság arról döntött, hogy Karol Mellót szökésgben lévő vádlottként kezelik, majd három hónapra elnapolták a tárgyalást.

Száguld az igazságszolgáltatás: El is döntötték, hogy Karol Mellót szökésben lévőként kezelik

Szerdán, három hónapos szünet után a Pozsonyi I. Járásbíróság ismét nem tudott érdemben foglalkozni a tíz évvel ezelőtti leszámolás ügyével, melynek vádlottja Branislav Adamčo és bandája.

A bíróság csütörtökön is csak arról tudott dönteni, hogy Karol Mellót, aki szintén vádlottként szerepel a perben, szökésben lévőként kezelik ezentúl. Ismert, hogy a Mello, miután a hatóságok nemzetközi elfogatóparancs alapján letartóztatták Lengyelországban és hazahozták Szlovákiába, egy bírósági baki miatt 2011 júliusában szabadlábra került, és már útnak is indult Belizébe, amellyel Szlovákiának nincs kiadatási egyezménye. Azóta sem sikerült hazahozatni.

A dunahidasi gyilkosság tárgyalását így ismét elnapolták, mégpedig június 10-11-re. A Legfőbb Ügyészség javaslatára kezelik Mellót szökésben lévő vádlottként.

FIGYELEM: Mellót gátolják a hazatérésben!

Elképesztő, ami zajlik az ügyben. Állítólag azért sem tudnak előrelépni, mert a bíróság nem kapta vissza a Mello beidézéséről szóló levél térti vevényét, tehát az arról szóló bizonylatot, hogy a címzett átvette a levelet.

"Kliensem számára a mai napig nem kézbesítették a tárgyalásra való beidézéséről szóló levelet. 2013. április 25-től pedig a lengyel hatóságok nem adták beleegyezésüket az ellene folyó büntető eljárásokba. Némely szervek meggátolják ügyfelemet abban, hogy személyesen megjelenhessen a tárgyaláson, ezért le kell állítani az ellene folyó büntető eljárásokat. Nem adja beleegyezését a mai tárgyalásba" - jegyezte meg Peter Schmidl, Mello védőügyvédje. Hozzátette, hogy ügyfelét gátolják abban, hogy bármilyen ártalom nélkül hazatérhessen Szlovákiába, és személyesen védhesse meg magát.

Mello kitart amellett, hogy vonják vissza az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancsot, mivel az érvényes ellene az egykori pozsonyi alvilági vezető, Peter Čongrády meggyilkolása ügyében is, amely perben viszont már ejtették a vádat ellene. Mello egyúttal feljelentést tesz ügyvédjén keresztül Jozef D., a lakásmaffia egyik vádlottja ellen hamis tanúzás és rágalmazás ügyében.

Negyedik éve tárgyalják az ügyet

A bíróság már négy éve vizsgálja a 2004-es kettős gyilkosság ügyét. A szerdai tárgyaláson Branislav Adamčo és Nikola Pajdic is megjelent a vádlottak közül. Utóbbi fején egy csuklya volt, mivel már régebbóta vallomást kíván tenni társai ellen. Jozef B., a harmadik vádlott beleegyezését adta, hogy távollétében folytassák a tárgyalást.

2004 decemberében Henrieta B.-t és kisfiát ölték meg Dunahidason (Most pri Bratislave). A gyilkosság elkövetésével Branislav Adamčot, Nikola Pajdicot és Jozef B.-t vádolják. A valódi célpont Juraj G. egykori rendőr, a meggyilkolt kisfiú édesapja volt. A nő és a kisfiú Juraj G. Volkswagen Passatjával utazott, vélhetően követték őket a banda tagjai. A vádirat szerint Branislav Adamčo a hátsó ülésről nyitott tüzet a Volkswagenre. Majd kiszállt, és miután látta, hogy Juraj G. nem tartózkodik a járműben, a súlyosan sérült kisfiút agyonlőtte.

Korábban Karol Mellót tartották a gyilkosság kitervelőjének, ám később fény derült arra, hogy a megrendelő Radoslav Minár lehet, Mello pedig a fegyverek beszerzéséért felelt. Minár korábban együtt vállalkozott a meggyilkolt nő férjével, Juraj G.-vel.

TASR/SME/para