Önrendelkezést követel 12 pontjában a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala

2014. március 13. - 16:17 | Belföld

Március 15-éhez közeledve 12 pontot adtak ki, a szlovákiai magyarság ügyeiben önrendelkezést követelnek.

Március 15. alkalmából 12 pontot adott ki a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala. Ebben a 12 pontban önrendelkezést követelnek szlovákiai magyar ügyekben, számonkérhető nyelvi jogokat követelnek és az alkotmánysértő jogszabályok eltörlését is. az alábbiakban a dokumentumot ismertetjük, amelyet a március 15-i megemlékezésekre is eljuttatnak. Alább az indoklás:

"Szombaton ismét március tizenötödikét ünnepeljük, az 1848-as pesti forradalom évfordulójára emlékezünk. A magyarság egyik legnagyobb és legnépszerűbb, szimbolikus ünnepéről van szó: a korabeli Magyarországon a helyi viszonyokkal és állapotokkal elégedetlen tömeg tizenkét pontban megfogalmazta követeléseit és hangot is adott mindennek.

A szlovákiai magyarság helyzete több, mint másfél évszázaddal később sok szempontból hasonlít a márciusi események idején tapasztalható hangulatra. A társadalomban tapintható és érezhető a széleskörű, nemzetiségeken és ideológiákon átnyúló feszültség. A helyzetet tovább fokozza, hogy legsúlyosabb problémáinkra gyakran évtizedek óta eredménytelenül keressük a választ és a megoldásokat. A szlovákiai magyar tizenkét pont célja, hogy ezeket az égető kérdéseket a nyilvánosság számára is közérthető módon összefoglaljuk és hangsúlyozzuk.

Az utóbbi hónapokban mind a Kerekasztal, mind a társadalom sok értékes, de leginkább tanulságos tapasztalattal gazdagodott, miközben az érdekérvényesítés létező kereteit feszegette. Ebbe a vonalba tartozik a pozsonyi, kisiskolák ügyében összehívott tüntetés, az állami bürokratákkal folytatott egyeztetések és tárgyalások sora, mely a konszenzus és a megoldások keresésének jegyében telt. Meg kell találnunk az utat a közös problémák hangsúlyosabb képviseletéhez, olyan követeléseket kell megfogalmazni, melyek mögé ideológiáktól és pártállástól függetlenül, közösségként felsorakozhatunk. A 12 pont, melyet a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala tagszervezetei útján eljuttat a márciusi megemlékezésekre, ezeket a követeléseket szándékozik összegezni."