KÓRHÁZI PARKOLÁS: Márciusi ülésszakán foglalkozhat a parlament az egészségügyi törvényt módosító javaslattal

2014. március 14. - 14:56 | Belföld

Martin Chren (független), Viliam Novotný (SDKÚ-DS), Branislav Škripek (OĽaNO) és Nagy József (Híd) javaslatot nyújtottak be az egészségügyi ellátásról szóló törvény módosítására.

KÓRHÁZI PARKOLÁS: Márciusi ülésszakán foglalkozhat a parlament az egészségügyi törvényt módosító javaslattal

A törvénymódosítás a kórházak környénél való parkolást illeti. A képviselők szeretnék elérni, hogy a köztulajdonkban lévő (állami, önkormányzati) kórházak vagy rendelőintézetek környékén legyen ingyenes a parkolás.

"Elsősorban az utóbbi időben állt elő olyan szituáció, hogy az elsősorban az egészségügyi intézményt szolgáló parkolókat bérbe vették vállalkozói csoportok, vagy épp az egészségügyi ellátást nyújtó intézmény kezdett parkolódíjat szedni" - áll a javaslat indoklásában. Úgy látják, hogy ezzel az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés korlátozódhat.

A képviselői négyes az egészségügyi ellátáshoz való alkotmányos joggal érvelnek, miközben a fizetős parkolókkal ez a hozzáférhetőség korlátozódik. "A jelenlegi helyzet pénzügyileg jelentős módon megterheli a sürgősségire érkező betegeket, a kórházi alkalmazottakat és a kórházban ápolt betegek látógatóit" - fogalmaznak a képviselők.

Nagy, Chren, Novotný és Škripek meg van róla győződve, hogy javaslatuk megszünteti az említett korlátozást és pénzügyi megterhelést, egyúttal "helyreállít múltbéli, a jó erkölccsel nem éppen összeegyeztethető döntéseket".

TASR/para