Elnökválasztás - Bárdos: A választási eredményem egy új korszak kezdetét jelzi

2014. március 16. - 09:37 | Belföld

Bárdos Gyula 5,1%-os támogatottsággal az ötödik helyen végzett az elnökválasztás első fordulójában.

Elnökválasztás - Bárdos: A választási eredményem egy új korszak kezdetét jelzi

"Azt mondtam, hogy ha 5%-nál többet érek el, akkor elégedett leszek. Az eredmény szoros, de az általam megszabott határ felett van, tehát sikerről van szó" - fogalmazott Bárdos Gyula.

Hangsúlyozta, hogy nem volt könnyű elérni ezt az eredményt. "Jól tudják, hogyan reagáltak a magyar közösség más képviselői, kit támogattak, tehát ez az eredmény jó" - fűzte hozzá.

Bárdos egy új korszak kezdetét látja az eredményében. Kijelentette, hogy azokat a dolgokat kell keresni, amelyek a magyar közösséget összekötik, nem pedig azokat, amelyek szétválasztják. "Természetesen elemezni fogjuk az egyes régiókban elért eredményeket, és ezek alapján változásokat szeretnénk beindítani" - húzta alá.

Leszögezte, hogy nem tartja jónak, ami most zajlik Szlovákiában. "Nem elegendőek a jelszavak és frázisok, lépésekre és cselekedetekre van szükség" - jegyezte meg.

Figyelmeztetett, hogy Szlovákiában más kisebbségek is otthon vannak, és lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a más nyelven beszélő polgárok is azt érezzék, hogy egy demokratikus országban élnek. "A kisebbségek élete a demokrácia barométere" - emlékezetett, hozzátéve, hogy lehetetlen az előrelépés a többség és a kisebbség dialógusa nélkül.

"Arra számítok, hogy a második fordulóba jutó jelöltek bemutatják kisebbségekkel kapcsolatos elképzeléseiket. Szeretnénk mindegyik kisebbség érdekében tárgyalni" - fogalmazott. Bárdos reményét fejezte ki, hogy a következő államfő nem azon az úton halad majd tovább, mint amelyen a jelenlegi az elmúlt tíz évben járt.

Bárdos Gyula korábbi interjúnkban, és számos nyilatkozatában kifejtette, hogy a második fordulóban azt a jelöltet támogatja, aki oda Robert Ficóval szemben bejut.

TASR/para