Elnökválasztás - Bugár: Azt javasoltuk, Hrušovský lépjen vissza, de nem hallgattak ránk

2014. március 16. - 12:38 | Belföld

Mint ismert, Pavol Hrušovský, a Népi platform közös jelöltje mindössze 3,3%-os támogatottságot szerzett az elnökválasztás első fordulójában.

Elnökválasztás - Bugár: Azt javasoltuk, Hrušovský lépjen vissza, de nem hallgattak ránk

Bugár Béla, a Híd elnöke vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján közölte, hogy két héttel a választások előtt azt javasolták, hogy Pavol Hrušovský lépjen vissza, mivel a támogatottsága csökkent. "A felhívásunkra nem hallgattak. Azért hallgattunk, mert annak nem volt értelme, hogy ezzel tovább rontsuk az esélyeit" - fogalmazott.

Úgy vélte, a Népi platform pártjai nem tudták kihasználni a lehetőségeiket. "Abban a pillanatban, amikor már több jobboldali jelölt volt, Pavol Hrušovský népszerűsége és támogatottsága elkezdett csökkenni" - hangsúlyozta.

Bugár szerint az is gond volt, hogy az SDKÚ nem tudott egyértelműen állást foglalni a közös jelöltjük mellett, továbbá ártott neki a KDH és a Smer együttműködése az alkotmány módosításával kapcsolatban. "Pavol Hrušovský preferenciái egyre gyorsabban csökkentek" - jegyezte meg.

Hozzátette, hogy a Híd szavazóinak bizonyos része Bárdos Gyulát választotta. "A választás első fordulójában a Híd szimpatizánsainak többsége a szíve szerint választott, és arra számítunk, hogy a második körben az eszére fog hallgatni" - húzta alá.

Bugár hangsúlyozta, a második körben Andrej Kiskát támogatja a Híd. "Annak ellenére, hogy Andrej Kiskát nem ismerjük. Ismerjük viszont Robert Ficót, ezért a szavazóink számára azt javasoljuk, a második körben támogassák Andrej Kiskát. Bízunk abban, hogy az ország következő államfője nem valaki ellen fog harcolni, hanem a demokrácia őrzője lesz, védeni fogja a kisebbségeket és a gyengébbeket, és méltó elnöke lesz országunknak" - fejtette ki.

Elárulta azt is, hogy a Népi platformon belüli együttműködés ezentúl mindössze ideiglenes munkára korlátozódik, kiemelve, hogy a párt érdeke lesz az első, majd csak azt követi a partnerek érdeke.

TASR/para