Elnökválasztás - Frešo Hrušovskýról: Már nem volt mit kínálnia

2014. március 16. - 11:22 | Belföld

Pavol Frešo SDKÚ-elnök úgy nyilatkozott, prioritásuk a második forduló előtt, hogy a Smer ne foglalja el a hatalom mindhárom pillérét.

Elnökválasztás - Frešo Hrušovskýról: Már nem volt mit kínálnia

"Az emberek csaknem háromnegyede nem szeretne mindent egyetlen párt kezébe adni" - jelentette ki Frešo.

A Pavol Hrušovský által elért eredmény kapcsán megjegyezte, hogy a Smerrel való együttműködést nem bocsátják meg az emberek. "Mind a széleskörű politikai egyezkedés Ficóval, mind a közösen benyújtott javaslatok azt eredményezték, hogy Hrušovský elbukott ezen a választáson" - fogalmazott.

Figyelmeztetett, hogy a szombati eredmények egyértelműen azt jelzik, hogy a jobbközép oldalon elkerülhetetlen a generációváltás. "Úgy gondolom, hogy bárki, aki megnézi Hrušovský vagy Čarnogurský eredményeit, ugyanarra jut, mégpedig, hogy ez volt az a generáció, amely legyőzte a mečiarizmust, de ma már nincs mit kínálniuk" - összegezte Frešo.

Hozzátette, hogy amint a KDH tagjai tisztázzák a Smerrel való párbeszédet, az SDKÚ ismét hajlandó lesz együttműködni. "Az SDKÚ már soha nem fog tolerálni olyan közös projekteket, mint amilyen Maňka úr támogatása volt Besztercebányán" - húzta alá.

Frešo szerint hasonlóan hibás döntés volt a Smer és a KDH választás első fordulója előtti, közös alkotmánymódosító javaslata. Frešo arra számított, hogy Hrušovský majd megpróbál több jobbközép választót megszólítani a kampány során, nem pedig a Smerrel együttműködni.

Az SDKÚ elnöke úgy látja, amíg a KDH a Smerrel dolgozik együtt, addig a Népi platformnak sincs értelme. Leszögezte, hogy annak, aki a Smerrel együttműködik, el kellene hagynia a Népi platformot, mivel az a Smerrel szembeni alternatívaként jött létre.

TASR/para