EP-választások - MVK-felmérés: MKP 5,2%, Híd 4,7%

2014. március 19. - 15:11 | Belföld

Az MVK ügynökség felmérése szerint mindössze 20% azok aránya, akik biztosan elmennének szavazni.

További 39,6% egyelőre mérlegeli, hogy részt vesz-e a május végén tartandó európai parlamenti választásokon. Az MVK felmérése 834 megkérdezett válaszain alapszik. A felmérést február 26. és március 4. között végezték.

A közvélemény-kutatás szerint a választásokon a Smer-SD szerepelne a legjobban, a szavazók 38,8%-a támogatná Robert Fico pártját.

A szlovák kormánypárt után a második legtöbb szavazatot (12%) a KDH szerezné, míg a harmadik helyen 8,5%-kal az OĽaNO zárna. A szavazók 7,5%-ának bizalmát nyerné el a Nova, 6,4%-uk pedig az SDKÚ-ra voksolna.

Az MKP-t a szavazók 5,2%-a választaná, az SaS-t pedig 5,1%. A "küszöb alatt" maradna a Híd és az SNS, mindkettejükre egyaránt a választók 4,7%-a voksolna, míg a Marián Kotleba vezette ĽSNS-re 3,3%.

Az MVK kiszámolta azt is, hogy ilyen preferenciákkal a Smer hat, a KDH kettő, míg az OĽaNO, a Nova, az SDKÚ-DS, az MKP és az SaS egy-egy képviselői mandátumot szerezne.

Pavel Haulík, az MVK elemzője közölte, hogy felmérésükből kiderült az is, hogy a szavazók meglehetősen magas hányada, 25,8%-a szavazna másként az EP-választásokon, míg amilyenek a jelenlegi preferenciái a szlovák parlamenti választásokat illetően. Mint mondta, ez alapján az EP-választásokon magasabb eredményt érne el az SaS és az SDKÚ, míg gyengébbet a Smer és az SNS.

TASR/para