Súlyos törvénysértéseket követett el a Matica, például centekért adott bérbe lakást

2014. március 19. - 15:58 | Belföld

Az Állami Számvevőszék (NKÚ) ellenőrzése egy sor nagyösszegű kifizetés terén mutatott rá hiányosságokra.

Súlyos törvénysértéseket követett el a Matica, például centekért adott bérbe lakást

A törvénysértéseket Marián Tkáč vezetése alatt, 2011-ben és 2012-ben követték el.

Az NKÚ ellenőrzése szerint 36, egyenként mintegy 25 ezer eurós kifizetésről szóló számviteli dokumentum nem igazolja kellőképpen a számlázási cselekmény megtörténtét, hét esetben pedig előzetes pénzügyi ellenőrzést sem tartottak előtte. Megállapították azt is, hogy mintegy 73 ezer euró kifizetésénél nem tartották be a közbeszerzési törvény rendelkezéseit, mivel nem írtak ki rá versenypályázatot. Erről tájékoztatott Iveta Bieliková, az NKÚ szóvivője.

A SME információi szerint versenyeztetés nélkül ítéltek oda megrendeléseket az ebédjegyek beszállítójának, újságok és publikációk nyomtatásával kapcsolatban, és poligráfiai szolgáltatásokért is.

Bieliková elmondta, hogy négy esetben választották ki közvetlenül, versenyeztetés nélkül a beszállítót, miközben a megrendelt szolgáltatásért fizetett összeg meghaladta az erre vonatkozó törvényi határértéket. Két esetben pedig egy korábbi minisztériumi intézkedésben foglaltak alapján helytelen számlakifizetés történt.

Az NKÚ szerint egy csereszerződés, melynek keretén belül mintegy 1,06 millió euró értékű ingatlan cseréjére, illetve további bérleti szerződések esetén az illetékes önkormányzati vagy kollektív szerv nem adta írásos beleegyezését az ügyletbe, ami Bieliková elmondása szerint sérti a közhasznú intézményekről vagyongazdálkodásáról szóló törvényt.

Ezek közül két esetben a megegyezett bérleti díj nem felelt meg annak, amekkorát abban az időben és helyen hasonló ingatlanért kértek. Egy 71 ezer eurós adásvételi szerződést pedig egy olyan személy írt alá a Matica elnökének nevében, akinek felhatalmazása ilyen cselekményre nem terjed ki.

A SME közlése szerint egy 120 négyzetméteres turócszentmártoni lakást havi 8 centért adtak bérbe, miközben ekkora lakásokat 500 eurós bérleti díjért adnak ki. A Matica nem reagált az ezzel kapcsolatos kérdésekre. A SME információi szerint azonban éppen Tkáč vette bérbe a lakást.

A számvevőszék javasolta a hiányosságok kiküszöbölését, de a Maticának nem kell visszafizetnie az állami támogatásokat. A Matica szerződései után szinte lehetetlen nyomozni, ivel weboldalukon csak az ideiek találhatóak meg.

Azzal érvelnek, hogy az infotörvény alapján nem kötelesek közzétenni a szerződéseiket. Amikor az igazságügyi minisztérium megállapította, hogy márpedig közzé kell tenni azokat, Tkáč a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, amely egerősítette a minisztérium álláspontját. Ezt követően kezdték közzétenni a számláikat és megrendeléseiket.

TASR/SME/para