A Smer és a KDH kéz a kézben nyitják meg az alkotmányt

2014. március 20. - 10:36 | Belföld

A Smer és a KDH házasságot és igazságszolgáltatást érintő alkotmánymódosító javaslatával foglalkozik a parlament.

A Smer és a KDH kéz a kézben nyitják meg az alkotmányt

A kezdeményezést a parlament márciusi ülésszakának harmadik napján Pavol Paška (Smer-SD) terjesztette be a képviselők elé. Leszögezte, hogy az egy széles politikai egyeztetés eredménye, melyen "leginkább Robert Fico (Smer) és Ján Figeľ (KDH)" vettek részt.

"Amint átmegy a második olvasatba, szeretnénk bevonni egy szélesebb párbeszéd keretén belül további, leginkább a hagyományos politikai pártokat" - fogalmazott.

Az alkotmánymódosítás szerint az igazságszolgáltatásban szeptembertől különválna a Legfelsőbb Bíróság, illetve a Bírói Tanács elnökének posztja, továbbá megszűnne a bírók büntetőjogi mentesége. A Bírói Tanács elnökét maga a tanács választaná meg, nem pedig az államfő választaná ki, mint ahogy a Smer eredetileg javasolta.

A javaslatból kikerültek a szintén Fico által javasolt, az összes bírót érintő biztonsági átvilágítások, amelyeket a Nemzetbiztonsági Hivatal végzett volna el. A KDH ezt feltételként szabta a javaslat támogatásához. Paška szerint ugyanakkor szükség volna a bírók rátermettségének valamilyen vizsgálatára, és mint mondta, ha a második olvasatban ehhez nem érkezik javaslat, akkor a Smer nem szavazza meg.

Az alkotmányt két mondattal bővítenék a házasságot illetően: "A házasság egy férfi és egy nő egyedülálló köteléke. A Szlovák Köztársaság minden tekintetben védelmezi a házasságot és a javát segíti elő."

Jelenleg így szól: "A házasság és a család a törvény védelme alatt áll. A gyermekek és fiatalkorúak különleges védelme garantált."

Az igazságszolgáltatást érintő változtatásokkal kapcsolatban Pavol Hrušovský megjegyezte, hogy Szlovákiában gyenge az igazságszolgáltatás, és ezért a politikusoknak cselekedniük kell. Hangsúlyozta, hogy a mostani módosítás nem jelent varázsütésszerű javulást, hanem az első lépést a jelenlegi állapot javítása irányába.

Hrušovský és Paška is elutasította, hogy politikai üzletet és marketinget folytatnának. Állításuk szerint együttműködésük mögött a jószándék áll.

A két párt egyezsége ellen több ellenzéki politikus is felemelte szavát. Többek között azt kérték, hogy az alkotmánymódosításról folytatandó vitát halasszák az elnökválasztás második fordulója utánra. Paška azonban mára tűzte ki a terminust, és a Smer a KDH-val karöltve elutasította annak elhalasztását.

TASR/para