Abszurd büntetést kapott a Plus 7 dní: 54 oldalon óriási betűkkel kellett bocsánatot kérnie

2014. március 26. - 14:58 | Belföld

Egy valóban elképesztő büntetéssel sújtotta a Plus 7 dní hetilapot a zsolnai bíróság.

Abszurd büntetést kapott a Plus 7 dní: 54 oldalon óriási betűkkel kellett bocsánatot kérnie

Egy 2009-es cikkért a bíróság Štefan Zelník egykori SNS-képviselő számára nem anyagi kár térítéseként megítélt 33 ezer eurót, cégének pedig további 22 ezret.

Ez azonban nem minden. A hetilapnak a legfrissebb számában a bocsánatkérés mellett a teljes itatott cikket is közölnie kellett, mégpedig az egészet a címsor betűméretében. Az újság oldalszáma emiatt 54-gyel megnőtt, miközben az egykori cikk két és fél oldalt foglalt el.

A 2009. október 22-én megjelent cikk címe Véletlen? (Náhoda?) volt, alcíme pedig: "Az SNS képviselője, Štefan Zelník cége több mint 1,6 millió euróhoz jutott az euróalapokból a rendelőintézet felújítására. A kivitelező pedig egy olyan cég, melynek ügyvezetője ugyanazon motoros klubban van Ján Slotával" (Firma poslanca za SNS Štefana Zelníka získala vyše 1,6 milióna eur z eurofondov na rekonštrukciu polikliniky. Vykonáva ju firma, ktorej konateľ je v motorkárskom klube s Jánom Slotom).

2012-ben a sajtóper ügyében a Zsolnai Járásbíróság döntött, 2013-ban pedig ezt a Kerületi Bíróság is megerősítette.

Zelník jogi képviselője éppen azt kérte, hogy a bocsánatkérést és a cikk szövegét is a címsor betűméretében közöljék.

Miloš Luknár, a lap főszerkesztője az Aktualne.sk-nak nyilatkozva elmondta, hogy talán a bírák el sem olvasták a vádló javaslatát, csak egy az egyben átmásolták az ítéletbe.

A lap kivitelezhetetlennek minősítette az ítélet bocsánatkérést illető részét. "Nemcsak a szokatlan forma és terjedelem miatt, mivel ugye a vonatkozó törvény világosan fogalmaz arról, hogy a bocsánatkérésnek méltányosnak kell lennie, hanem amiatt is, hogy a bíróság egy abszolút teljesíthetetlen feltételt szabott meg azzal, hogy a négy évvel ezelőtti lapszámban jelenjen meg" - közölte Luknár.

A végrehajtói eljárás keretén belül azonban egy pozsonyi bírónő arra jutott, hogy anyagi és formális szempontból is teljes mértékben végrehajtható az ítélet.

Még magát Zelníket is meglepte a büntetés eme formája. "Én csak azt szerettem volna, hogy hasonló formában és helyen jelenjen meg a bocsánatkérés" - hangsúlyozta.

Pavol Múdry, a Nemzetközi Sajtóintézet alelnöke szerint az abszurd ítélet a szlovák igazságszolgáltatás állapotáról tanúskodik. Múdrý szerint a bírók "egyáltalán nincsenek tisztában a média gyártási folyamataival, és az alkalmazott technológiákkal, sem a mediális problémával ez ügyben. És annyira szuverének, hogy ezt még meg sem kell magyarázniuk".

Egy másik ok Múdry szerint az lehet, hogy megalázzák a médiát és az újságírókat, hogy ne merészeljenek kritikusak lenni.

Az ügyben fellebbezéssel élt a lap a Legfelsőbb Bíróságon, amennyiben elutasítják, akkor az Alkotmánybírósághoz fordulnak, annak negatív hozzáállása esetén pedig az Európai Emberjogi Bíróságig is elmennek.

SME/para