Szlovákia is jóváhagyta a Nemzetközi Fegyverkereskedelmi Szerződést.

2014. március 26. - 12:59 | Belföld

Az ENSZ közgyűlése által tavaly áprilisban elfogadott egyezmény a hagyományos fegyverek nemzetközi kereskedelmét szabályozza.

Szlovákia is jóváhagyta a Nemzetközi Fegyverkereskedelmi Szerződést.

Ez az első világméretű egyezmény a fegyverkereskedelem területén, amely normatív kereteket állít fel a szabályozásra. A javaslatot januárban jóváhagyta a kormány, szerdán délelőtt pedig a parlament. Még az államfő aláírására van szükség a végső jóváhagyásához.

Az egyezmény olyan hagyományos harci egységek kereskedelmével is foglalkozik, mint a vadászgépek, tankok, hajók, felfegyverzett gépkocsik, de a tüzérségi fegyverek, rakéták és kézi fegyverek kereskedelmét is szabályozza.

A fegyverek kereskedelmével foglalkozó cégeknek, amelyek több tízmilliárdos forgalmat bonyolítanak le évente, ezentúl biztosítaniuk kell, hogy az általuk értékesített fegyverekkel nem követnek el népirtást, háborús bűntetteket, terrortámadásokat vagy szervezett bűncselekményeket.

Az egyezmény magába foglalja az államok legitim politikai, gazdasági, kereskedelmi és biztonsági érdekeit, illetve jogát a legális fegyverek beszerzésére, gyártására és kereskedelmére. Leszögezi egyúttal, hogy a hagyományos fegyverek ellenőrzése minden állam szuverén és kizárólagos joga.

A fegyverek tekintetében hasonlóan jelentős egyezményt utoljára 1996-ban fogadtak. Ez volt az atomkísérletek általános tiltásáról szóló szerződés.

2013. november 18-ig 114 ország írta alá a Nemzetközi Fegyverkereskedelmi Szerződést, közülük nyolcan már ratifikálták. A szerződés 90 nappal azután lép hatályba, hogy az 50. állam is elküldi a ratifikációs okiratot az ENSZ főtitkárának.

TASR/para