Az igazságügyminisztérium elutasítja, hogy nem akarnának hangfelvételeket

2014. március 27. - 18:37 | Belföld

A tárca azt mondja, lesz hangfelvétel a bírósági tárgyalásokról.

Az igazságügyminisztérium elutasítja, hogy nem akarnának hangfelvételeket

Az igazságügyminisztérium határozottan elutasítja, hogy ne akarnának hangfelvételeket a bírósági tárgyalásokról. „-Ennek épp az ellenkezője igaz. Elektronikus bírósági ügyirat – címmel olyan rendszert készítünk elő, melynek keretében Szlovákia összes bíróságán hangfelvétel készülhet“- mondta a tárca szóvivője, Alexandra Donevová. A rendszer kialakítására lezajlott a közbeszerzés, a tervek szerint 2014 végére már működni fog.

Donevová hozzátette, nincs sok értelme olyan törvényt hozni, amelynek a gyakorlatba léptetéséhez nincs meg a szükséges műszaki-technikai háttér. Ezzel Lucia Žitňanská volt miniszter javaslatára utalt, mely szerint hangfelvételt kell készíteni minden egyes polgári peres tárgyalásról, valamint a büntetőperek nyilvános és nem nyilvános főtárgyalásairól.

A minisztérium szerint azért késtek mindezzel, mert a tárca előző vezetése nem dolgozta ki alaposan a feltételrendszert és nem mérte fel pontosan, mire lesz szükség, mekkora értékben. A korábbi anyagban ugyanis 646 tárgyalóterem szerepelt, Szlovákiában viszont csak 514 tárgyalóterem van, tehát eszerint 134 hangrögzítőt feleslegesen vásároltak volna meg – véli a szóvivő.

TASR, -para