Csődközelben az építőipari cégóriás, a Doprastav - beszállítói lemondhatnak a pénzükről!

2014. március 27. - 10:27 | Belföld

Restrukturalizációs védelemért fordult a bírósághoz az építőipari cégóirás, amely számos hatalmas állami megrendeléssel is rendelkezik.

Csődközelben az építőipari cégóriás, a Doprastav - beszállítói lemondhatnak a pénzükről!

A Doprastav beszállítói valószínűleg lemondhatnak a követeléseik egy kiadós részéről - írja a SME az etrend.sk portálra hivatkozva.

A társaság hétfőn, március 24-én kérte a restrukturalizációs védelmet a bíróságtól, amelynek 15 napja van dönteni róla.

2012 végén mintegy 230 millió eurós tartozása volt a cégnek. A SME-nek egyelőre nem sikerült kiderítenie, hogy ma mekkora adóssággal rendelkezik, ugyanakkor azt megtudták, hogy a cég új alkalmazottakat kíván felvenni.

Legnagyobb tartozásai a bankokkal szemben vannak, ám azok rendszerint biztosítják a nagyobb kinnlevőségeiket, ami azt jelenti, hogy komolyabb problémák nélkül megúszhatják a Doprastav átszervezését.

Másként alakulhat ez a kisebb beszállítókkal szemben.

A SME információi szerint a társaság Lengyelországi megrendeléseivel is gondok akadtak, mivel az elvégzett többletmunkáért nem kaptak pénzt.

Szlovákiában több nagy állami megrendelést is elnyertek, ők építik többek között a D1-es autópálya egy kelet-szlovákiai szakaszát Fričovce és Svinia között.

Aláírtak már egy további, 427 millió eurós megrendelést arról, hogy egy konzorcium keretén belül építenék meg ugyanezen sztráda Zsolna melletti szakaszát.

A nagy építkezési cégek restrukturalizálásáról már szó esett az építőipari berkekben, a várakozások szerint viszont a bejelentést az elnökválasztás utáni időszakra szánták. Nem hivatalos információk szerint a Doprastav mellett a Váhostav is bajban lehet.

A Doprastav számláit nemrégiben zárolták a bankok, amikor a média kapcsolatba hozta a cég vezetését František Hodorovský nevével. Hodorovský a Szlovák Hitelbank (Slovenská Kreditná Banka) csődjekor annak felügyelő tanácsát vezette. A bankok azt követően oldották fel a zárolást, hogy a cég vezetésébe visszakerültek az eredeti tulajdonosok, Dušan Mráz és Ivan Šesták. Šesták tavaly év végén távozott a cégtől, ám azt állítja, a restrukturalizálással kapcsolatos tervekről nem tudott. Mráz továbbra is tevékenykedik a cég szerveiben.

A Doprastav tulajdonosi köreivel kapcsolatban gyakran emlegetik Miroslav Výboh nevét, akit a kormányzó Smerhez közeli vállalkozónak tartanak. Felmerült az is, hogy kisebbségi tulajdonrészt birtokolhat Juraj Široký, és Jozef Brhel is.

SME/para