KÓRHÁZI PARKOLÁS: Ingyenes parkolást javasol a betegek számára a közkórházaknál az ellenzék

2014. március 27. - 12:45 | Belföld

A képviselők szeretnék elérni, hogy a köztulajdonkban lévő (állami, önkormányzati) kórházak vagy rendelőintézetek környékén legyen ingyenes a parkolás.

KÓRHÁZI PARKOLÁS: Ingyenes parkolást javasol a betegek számára a közkórházaknál az ellenzék

Nagy József (Híd), Martin Chren (független), Viliam Novotný (SDKÚ-DS) és Branislav Škripek (OĽaNO) szeretné ezt elérni az egészségügyi ellátásról szóló törvény módosításával, amelyet márciusi ülésszakán tárgyal a parlament. A képviselők csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak ez ügyben.

A javaslat szerint azok számára lenne ingyenes a parkolás, akik igazolni tudják, hogy egészségügyi szolgáltatás igénybevételekor használták a parkolót. "Azt szeretnénk, ha az egészségügyi intézmények környékén ingyenes volna a parkolás" - közölte Nagy József, aki szerint a jelenlegi állapot hátrányos helyzetbe sodorja a pácienseket.

Novotný beszélt arról, milyen módon szeretnék ezt elérni. "A törvény megszabja, mely egészségügyi ellátással kapcsolatos szolgáltatások esetén szabható ki illeték. Ide tartozik például a gyógyszer receptre való felíratása. Ezek közé soroltuk a kórházi parkolást is, mely esetén a tarifát 0 euróban szabtuk meg.

A négy képviselő meg van róla győződve, hogy a javaslatuk nemcsak hogy megszünteti a betegellátást korlátozását, illetve a páciensek, alkalmazottak és látogatók anyagi leterhelését a parkolódíjakon keresztül, de egyúttal "helyreállít múltbéli, a jó erkölccsel nem éppen összeegyeztethető döntéseket".

TASR/para