Hogy a segélyt ne vigye el a "nyerőgép"

2014. március 28. - 13:29 | Belföld

Az OĽaNO betiltaná a segélyen élők és adósok számára a szerencsejátékot.

Hogy a segélyt ne vigye el a "nyerőgép"

Miroslav Kadúc, Peter Pollák, Štefan Kuffa és Martin Fecko a szerencsejátékokról szóló törvény módosításával érné el ezt.

Kadúc pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy a segélyen élőknek és az adósoknak nem szabadna elveszíteniük a pénzüket a játékautomatákon. Kuffa úgy vélekedett, hogy erkölcstelen dolog a szegényeken való nyerészkedés. Pollák ezt azzal egészítette ki, hogy elfogadhatatlan lehetővé tenni az ilyen emberek számára, hogy az állami segélyt a játéktermek működtetői nyereségének növelésére fordítsák.

Kadúc hangsúlyozta, hogy nem szeretnék büntetni azokat, akik nem élnek vissza az emberek szociális helyzetével, ellenben azokat, akik a szociálisan hátrányos helyzetűekből élnek.

Az Egyszerű Emberek azok számára tiltaná a szerencsejátékot, akik anyagi szükséghelyzetben lévőknek járó segélyt kapnak, végrehajtás van folyamatban ellenük, vagy adósságuk van a biztosítókkal szemben.

Az indítványuk szerint azoknak, akik játszani szeretnének ezentúl személyazonosságit kellene felmutatniuk, és aláírniuk egy nyilatkozatot, amelyben megismerkednek a szerencsejáték veszélyeivel. A játékterem üzemeltetője pedig egy adatbázisban leellenőrizhetné, hogy az illetőnek van-e adóssága, vagy felvesz-e segélyt.

Egyúttal szankciókat vezetnének be azon játéktermekkel szemben, akik nem a törvény szerint járnak el. Kadúc szerint az önszabályozásra építenének, mégpedig úgy, hogy ha például egy segélyen élő elveszti náluk a pénzét, akkor visszaigényelhetné azt a játékteremtől, amennyiben az üzemeltető mulasztást követett el az illető ellenőrzésekor, és a nyilvántartásból kideríthető lett volna, hogy segélyt szed.

A játéktermeket üzemeltetők szövetsége a javaslattal kapcsolatban közölte, hogy az nem reális, nem nyújt védelmet az adósoknak, csak a szerencsejáték-ipar ellen irányul. Állítják, hogy némely intézkedést már ma is alkalmazzák. Úgy vélik, a játékfüggők csökkentése érdekében az állammal és a gyógykezelő intézetekkel kell együttműködni.

TASR/para