Bugár: Ficóék máris bosszút álltak a szlovákiai magyarokon

2014. április 1. - 19:40 | Belföld

Robert Fico pártjának parlamenti többsége kaszálta el azt a Híd párt frakciója által már másodszor beterjesztett törvényjavaslatot, amely kötelezővé tette volna a kisebbségi nyelvhasználatot azon települések vasútállomásain, ahol a kisebbségek számaránya meghaladja a kisebbségi törvényben meghatározott 20 százalékot.

Bugár: Ficóék máris bosszút álltak a szlovákiai magyarokon

Bugár Béla a Híd elnöke a Paraméternek elmondta, hogy a törvényjavaslatot annak ellenére torpedózták meg a többségben levő kormánypárti képviselők, hogy azt a közlekedési minisztérium szakemberei problémamentesnek ítélték.

„Az a gyanúm, hogy ezúttal azért utasították el javaslatunkat, mert a kormányfő Dél-Szlovákia magyarok lakta járásaiban hatalmas vereséget szenvedett riválisától az elnökválasztás második fordulójában. Be is szóltam nekik a plénumban, hogy nem magyar nyelvű plakátokon kellett volna Ficónak a szlovákiai magyarok szavazataiért könyörögnie, hanem már tavaly elfogadhatták volna a gesztusértékű vasúti kétnyelvűséget szabályozó törvényt” – nyilatkozta Bugár.

A most elutasított javaslat 144 települést érintett volna. A Híd képviselői 2013-ban próbálkoztak először parlamenti elfogadtatásával. Az elutasítás következménye akkor az volt, hogy a Híd visszahívta A. Nagy Lászlót, a párt által delegált kisebbségi kormánybiztost

-para-